Virtakaapeli:
Placebo Power Cord V2.0
Etusivulle >>
17.5.2004 lähtien
Ajatus
Hyvän virtakaapelin ominaisuuksia on pieni resistanssi, kapasitanssi ja indutanssi. Virtakaapeli täytyy olla hyvin suojattu ulkoisilta häiriöiltä eikä se itse saa aiheuttaa häiriöitä esim. välikaapeleihin magneetti- tai sähkökenttänsä kautta. Kaapelin tulee olla myös mahdollisimman taipuisa. Tässä kaapelissa on pyritty huomioimaan nämä kaikki vaatimukset.

Idean punontatavasta sain näiltä nettisivuilta
http://www.platenspeler.com/diy/cabling/nl_quadraad_1.html
Shunyatan tekniikkaa
Shunyatan patenttipaperit

                     
Shuynatan virtakaapeleissa käytetään todella monimutkaista punontatekniikkaa, kuten myös Russ Andrewsin Kimber virtakaapeleissa.
Kuva punoksesta

Itse käytin vain 4 johdinta maadoitusjohtimen lisäksi, mutta luulen, että kaapeli toimii näinkin erinomaisesti. Testasin myös tuota Kimberin punontatekniikkaa. Se on uskomattoman työlästä ja veikkaan, että yhden puolentoista metrin kaapelin punomiseen menisi useita tunteja. Ehkä teen tuollaisen sitten kun on todella tylsää...

Mitään kovin tarkkaa tutkimusta en ole jaksanut tehdä, mutta tässä pari huomionarvoista seikkaa:

On oleellisen tärkeää, että johdot ristävät aina 90 asteen kulmassa. Tämä vähentää kapasitanssia ja induktanssia.

Maadoitusjohdin antaa välimatkaa johtimille, jolloin kapasitanssi pienenee entisestään. Maadoitusjohtimena voisi käyttää paksumpaa johtoa tai vetää vaikka jonkun muoviletkun maadoitusjohtimen päälle, jotta johtimien välille saisi vielä enemmän tilaa.

Kaapelin resistanssi on todella pieni. Laitteiden mukana tulevissa virtajohdoissa johtimen poikkipinta-ala on 0.75 mm^2, mutta tässä poikkipinta-ala on 5 mm^2 eli lähes 7 kertaa suurempi !

Punontaohjeen voi bongata tältä sivulta. Keskelle laitetaan maadoitusjohdin, mutta muuten punonta on samanlaista:

http://www.svalander.se/teknik/kablar/flata.htm

                     
HUOM ! TÄMÄ SELITYS EI OLE TARKOITETTU OHJEEKSI. EN SUOSITTELE KENELLEKÄÄN TÄLLÄISIÄ TEE-SE-ITSE RAKENNELMIA, JOISSA OLLAAN TEKEMISISSÄ VERKKOJÄNNITTEEN KANSSA. VÄÄRIN TEHTY KAAPELI VOI OLLA HENGENVAARALLINEN JA VOI JOPA SYTYTTÄÄ TULIPALON.

                     
Alla olevassa kuvassa vasemmalla on Supran 3*2.5 mm^2 suojattu kaapeli, keskellä käyttämäni 2.5 mm^2 johto ja oikealla cd-soittimen vakiojohto.                      
Liittimiksi valitsin monien kokeilujen jälkeen parhaimmiksi osoittautuneet vaihtoehdot. Seinän puoleinen pistoke on YEOY:stä. Laitteen päähän tuleva IEC pistoke on Supran ja ostin sen Kruunuradiosta.

                     
Kuvassa on vasemmalla Supran liitin ja oikealla tavallinen IEC liitin joka on ostetty YEOY:stä. Supra on ratkaisevasti parempi, koska siihen menee paksumpi kaapeli ja johtimet saa ruuvattua kunnolla kiinni. YEOY:n versiossa johtimien ruuvikiinnitys on surkea.
Parempiakin liittimiä olisi tarjolla, mutta hinnat ovat moninkertaiset, joten meikäläinen sanoo kiitos ei...
Wattgate
Furutech
                     
Rakentaminen
johtimissa on paksu kova eriste, mutta halusin laittaa päälle varmuuden vuoksi lisää mekaanista suojaa. Ostin Teollisuus Etolasta paksuhkoa kutistesukkaa ja kutistin sen tiukaksi. Päälle laitoin vielä YEOY:stä ostettua Nylon-sukkaa.

Punottu kaapeli on todella taipuisaa eikä kutistesukka jäykistänyt sitä juurikaan.