Tietokone hiljaiseksi
Etusivulle >>
21.3.2004 lähtien
Ajatus
Tietokoneeni sijaitsee kuunteluhuoneessa ja toimii kuvanlähteenä videotykkiä katsottaessa. Koneen armoton tuhina häiritsi musiikin kuuntelua ja tuntui järjettömältä olla vaimentamatta konetta kun itse laitteiston taustakohinan poistoon oli panostanut niin paljon (stereolaitteisto onkin täysin hiljainen!).

Asetin budjetiksi sata euroa, mutta itsellä ei ollut hajuakaan miten hommassa kannattaisi edetä. Onneksi tiesin DVDPlazalta harrastajan, joka oli perehtynyt hommaan ja oli halukas neuvomaan. Hankkimani tarvikkeet ja sovelletut ideat eivät varmasti olisi syntyneet omin avuin, joten apu oli todella tarpeen.  Tässä auttajani tekemä testi 80 mm tuulettimista:
http://www.finclockers.com/artikkeli.asp?id=118

Kiitti Denis ! :-)
                     
Prosessorituuletin hiljaiseksi
Teippasin uuden tuulettimen kiinni siilin pidikkeeseen, mutta koska tuuletin oli tiukasti kiinni siinä, se piti ääntä ja lisäksi siilin läpikulva ilma tuhisi. Saamani suosituksen mukaan otin tuulettimen pari senttiä irti siilistä ja laitoin sen "kellumaan" kuminauhan varaan. Ääni vaimeni selkeästi eikä tuuletusteho  heikentynyt käytännössä lainkaan. Kelluttamiskiinnityksen väsäsin kotoa löytyneestä Teollisuus Etolasta ostamastani "kuminauhasta". Tavallinen kumilanka hapertuu helposti, joten sellaista ei tule käyttää.

Putsasin sekä siilin, että prosessorin kontaktipinnat kuivuneesta piitahnasta. Laitoin tilalle uudet silikonitahnat tehokkaan lämmön siirtymisen varmistamiseksi.

Tuuletin on kytketty emolevyn 12 voltin jännitelähtöön. Jännitettä voisi säätää optimaalisemmaksi siihen tarkoitetulla jännitteensäätimellä, joita saa noin 7 eurolla. Jännitteen laskeminen alentaa kierrosnopeutta, hiljentää ääntä, mutta myös heikentää tuuletustehoa.
Prosessorini on Intel Celeron 2.4 GHz. Sen tuuletin on pahamaineisen äänekäs! Alunperin tarkoitukseni oli ostaa uusi siili-tuuletin yhdistelmä (esim. Zapman).  Näissä yhdistelmissä ei kuulemma kuitenkaan käytetä aivan parhaita tuulettimia, joten lopputulos saattaa olla jotain muuta kuin hiljainen. Niinpä ostinkin 80 mm YS TECH Ultra Silent tuulettimen (testivoittaja) ja asensin sen alkuperäisen prosessorituulettimen paikalle.

Siilin pidike ja tuuletin oli integroitu, joten jouduin leikkaamaan alkuperäisen tuulettimen irti pidikkeestä sivuleikkureilla.
                     
Hiljaisempi virtalähde
Alunperin kotelossa oli ihan tavallinen tuhiseva virtalähde (katso ylin kuva). Markkinoilla on valtava määrä toinen toistaan hiljaisempia virtalähteitä. Äänettömät maksavat yli 200 euroa, mutta todella hiljaisia poweita saa jo vajaalla 70 eurolla. Valitsin suosituksen mukaisesti kahdella tuulettimella varustetun 350 watin Be Quiet  virtalähteen. Kaksi tuuletinta vaihtavat ilmaa tehokkaasti pienilläkin kierrosnopeuksilla, joten virtalähde on käytännössä äänetön.

Virtalähde vetää ilmaa itseensä kotelon sisältä ja puhaltaa sen takaa ulos. Virtalähde on suhteellisen lämmin, joten jos kotelon sisälämpötilaa haluaa laskea  ja parantaa virtalähteen jäähdytystä, virtalähde kannattaa ottaa kokonaan ulos kotelosta. Tätä en ole ainakaan toistaiseksi tehnyt.                     
Koteloon tehokas ilmanvaihto
Prosessorin ja virtalähteen tuulettimilta ei vaadita kovin paljon, jos kotelon ilmanvaihto saadaan tehokaaksi ja sisälämpötila alhaiseksi. Hoidin homman kahdetlla YS Techin 80 mm tuulettimella. Toisen sijoitin kotelon etuosaan (imee) ja toisen takaosaan (puhaltaa). Peitin kaikki muut kotelon reiät peitin teippaamalla, jotta ilmanvaihto pysyy hallittuna. Leikkasin kotelon etulevyn takana piilossa olevasta tuuletinritilästä ylimääräiset pois sivuleikkureilla.

Kiinnitin tuulettimet käyttämällä paksua ja pehmeää kaksipuoleista teippiä sekä korvatulppia. Leikkasin korvatulpat puoliksi, puristin ohueksi ja työnsin läpi kiinnitysreiästä. Korvatulpat turposivat alkuperäiseen muotoonsa ja pitävät tuulettimet hyvin paikoillaan. Ruuvikiinnitystä ei kannata käyttää, koska tällöin tuuletin ja kotelo alkavat resonoimaan äänekkäästi.

Molemmat tuulettimet on liitetty powerin 5 voltin jännitteeseen eli tuulettimet pyörivät suhteellisen hitaasti ja todellakin äänettömästi.

Ilmanvaihto toimii kotelossa erinomaisesti.  Homman varmistamiseksi kiinnitin huomiota myös sisäisten johtojen sijaintiin. Pyrin pitämään ne poissa ilmavirran tieltä.                     
Kovalevy hiljaiseksi
Kovalevyt pitävät toisinaan kovaakin meteliä. Vuoden vanha nykyään hajonnut surkea Maxtor kovalevyni piti toimiessaan kovaa ruksutusta. Uusi kovalevyni on Barracuda ja se on hyvin hiljainen. Markkinoiden hiljaisin kovalevy on kuulemma Samsung.

Kovalevy on normaalisti tiukasti kiinni kotelossa neljällä ruuvilla. Kovalevytelineestä on helppo tuntea voimakas värähtely, jonka kovalevy aiheuttaa. Kovalevyn värinän ja äänen saa kuriin irroittamalla kovalevyn ja laittamalla sen kotelon pohjalle esim. vaahtomuovin päälle. Itse laitoin kovalevyn kulmien alle solumuovia ja varmistin kovalevyn paikallaan pysymisen kumilankaviritelmällä.
Kotelon vaimentaminen
Itse kotelon vaimentaminen esim. raskasmatolla tai äänieristyslevyillä täysin toisarvoista verrattuna edellä esitettyjen asioiden hoitamiseen. Tietokoneisiin myydään vaimennussettejä, jotka koostuvat erilaisista vaimennuslevyistä, mutta ne eivät ole kuulemma tehokkaita.

Itselläni on kotelossa akustiikkalevyn palanen, mutta ajattelin korvata sen Biltemassa myytävällä äänieristyslevyllä:

http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=369215&sivu=369215.htm&ryhmaid=200&SID=116058349521575615490                     
Kannattiko?
No todellakin! Tietokone on nyt hyvin hiljainen, mutta ei kuitenkaan äänetön. Prosessorituulettimen kierrosnopeuden säätäminen pienemmäksi olisi varmaan se viimeinen juttu. Jos tuulettimen kierrosnopeutta laskee liiaksi, prosessorin lämpötila saattaa nousta luvattoman korkealle pitkäkestoisessa täydessä kuormituksessa. Jos näin kävisi, niin olisi järkevintä korvata alkuperäinen huono siili paremmalla siilillä.

Jos tietokoneesta haluaisi vielä hiljaisemman, niin esim. vesijäähdytys olisi tehokas ratkaisu. Vesijäähdytyksen toteuttaminen maksaa kuitenkin helposti satoja euroja..

Olen todella tyytyväinen saavutettuun lopputulokseen. Nyt huomio kiinnittyy lähinnä näytön sirinään, jota en ollut aikaisemmin huomannut lainkaan. Eli näyttö pitäisi pistää vaihtoon hiljaisuuden saavuttamiseksi, mutta se homma saa jäädä väliin.


                     
Ostin uuden virtalähteen ja tuulettimet Only4Pro:sta. Se on nettikauppa, jolla on myös noutopiste.
http://www.web-jussi.com/only4pro/