Epäonnistuneet Kokeilut
Etusivulle >>
10.9.2004 lähtien
Ajatus
Itse rakentelemalla, tviikkailulla ja modailulla eli käytännössä lisätarvikkeilla ja osia vaihtamalla/lisäämällä laitteiston suorituskykyä saa paranneltua jopa ilmaiseksi. Olen esittänyt sivuillani lukuisia onnistuneita rakennelmia, mutta ajattelin tehdä juttua tästä lähin myös epäonnistuneista kokeiluista. DIY-miehenkään elämä ei siis ole pelkkää ruusuilla tanssimista eikä kannata olettaa, että kaikki romu, jota laitteistoon teippaa, olisi hyväksi..

                     
Diskantin reunaheijastusten vaimennin huovasta
Reunaheijastukset syntyvät kun elementistä kaiuttimen pinnan suuntaisesti liikkuva ääni osuu kaiuttimen reunaan. Ääni heijastuu reunasta osittain myös kuuntelupaikan suuntaan, johon se saapuu hieman myöhemmin kuin suoraan elementistä tuleva ääni. Tuloksena on äänenlaadun heikkeneminen.

John Dunlavy keksi näppärän keinon reunaheijastusten vaimentamiseksi. Hänen kaiuttimissaan ongelma onkin tavallista suurempi, koska diskantti ja isoissa kaiuttimissa myös keskiäänielementit on upotettu kaiuttimen etulevyyn siten, että elementin ympärille on jäänyt isot reunat. Duntech:n ja Dunlavy Audio Labs:n (toiminta loppunut) kaiuttimissa elementin ympärille on laitettu paksua huopaa, johon ääni tyssää. Duntech:n kaiuttimissa huopa on tähden muotoinen: http://www.duntech.com.au/english/products/gemstone-series/pearl.html

No kokeilin hommaa itsekin, mutta läskiksi meni. Äänen heleys, jälkikaiut ja raikkaus kaikkosi tyystin. Sointi meni täysin tukkoon, aivan kuin huopa olisi ollut suoraan elementin päällä. No ehkä tein reiäästä liian pienen, mutta enpä taida jaksaa kokeilla enää uudelleen tuota juttua. Ehkäpä soundi vaatii myös sivusuuntaan lähtevän äänen vaikka osa siitä heijastuisikin häiritevästi lyhyellä viiveellä kuuntelupaikalle.

Not recommended.                     
Värähtelyjä vaimentava lisäpaino CD-soittimelle
Olet mahdollisesti lukenut tilityksiäni CD soittimen värähtelyjen vaimentamisesta. Tehokkaita ja edullisia tviikkejä, mutta eivät näemmä idioottivarmoja.

Markkinoilla on useita CD soittimen päälle asetettavia värähtelynvaimentajia, jotka lisäävät laitteen massaa ja estävät kotelon resonoimista ja madaltavat resonanssitaajuutta. Pakkohan tuollainen oli väsätä :-)

Rakensin kotelon mdf-levystä. Täytin kotelon hiekalla ja pohjaksi laitoin raskasmattoa, joka takuuvarmasti ottaa kunnon kontaktin soittimen koteloon ja antaa hiekan maata täydellä painollaan kotelon päällä värähtelyjä syömässä.

Soundi muuttuikin huonompaan suuntaan. Se meni tukkoon siten, että ääni kuulosti tumpulta ja tilanvälitys hyytyi totaalisesti. Ero tuntui yllättävän suurelta etenkin kun en osannut odottaa negatiivista vaikutusta.

Viilutin kotelon jo ennen kokeilua, joten tuli tehtyä aika paljon turhaa hommaa. No itse asiassa oli tarkoitus tehdä kunnollinen juttu viilutuksesta, mutta olisihan se ollut mukavaa jos rakennetulla härvelillä olisi ollut jotain käyttöä (väsään viilutusjutun heti kun ehdin).

EDIT: Tuli mieleen, että saattaa olla, ettei tämä lisäpaino toiminut hyvin, koska laitteen alla oli polkupyörän sisärenkaasta tehty eristystaso. Painon lisääntyessä rengas lyttääntyy ja paine kasvaa, jolloin sen eristyskyky heikkenee merkittävästi.

EDIT2 (21.11.2004): Siirsin soittimen toiselle pöydälle.Tässä sijoituksessa sisärengasalusta, Ceraballit soittimen kulmissa ja hiekkavaimennuslaatikko soittimen päällä antoi toistaiseksi parhaan tuloksen. Eli kyllä tuo hiekkaboksi toimii joissakin tilanteissa.
                     
Goertz lattakaiutinkaapelikopio
Valmistelin tätä kaapeliprojektia todella pitkään ja vaikeuksien kautta hankitut tarvikkeet maksoivat lopulta todella paljon. Soundi oli kuitenkin niin surkea kuin olla ja voi - Kaikin puolin. Pettymys oli karvas...                     
Ringmat - Statmat CDi BLUE
Valmistajan mukaan Statmatin tarkoitus on poistaa vaihevirhettä aiheuttavaa staattista sähköa ja muita epätoivottuja sähkökenttiä cd-levystä ja parantaa siten soundia. Ostin lätyn käytettynä ihan mielenkiinnosta. Uutena siitä saa maksaa 65 euroa.

http://www.ringmat.com/html/products/statmat/cdiblue.html

En huomannut lätyn käytöllä olevan mitään vaikutusta soundiin. Pitäisi varmaan testailla uudelleen nyt kun laitteston resoluutio on parantunut modailun ansiosta.

Ehkä joillekin Statmatista on apua, mutta itse laitan sen tähän epäonnistuneiden tviikkien kategoriaan.