CD-soittimeen virtafiltteri eli "Auricap" tviikki
Etusivulle >>
19.6.2004 lähtien
Ajatus
CD-soittimen DA-muunnin muuttaa CD-levyn digitaalisen signaalin analogiseen muotoon. Prosessi on erittäin herkkä ja käyttöjännitteen laadun tulisi olla täydellistä onnistuneen DA-muunnon saavuttamiseksi.
Pistorasiasta pitäisi tulla sin-muotoista 230 V  jännitettä. Todellisuudessa jännite poikkeaa sin-muodosta erilaisten yliaaltojen ja RFI-häiriöiden vuoksi. Häiriöitä aiheuttaa esim. jääkaappi, tietokone, loisteputket jne jne.
Tämän tviikin toimintaperiaate on jotenkin hukkunut matkan varrella. Kukaan ei ole oikein osannut selittää komponenttien arvojen tai lukumäärän perusteluja. Tviikki on kehitelty kokeilemalla ja tähän on päädytty. Ideana on joka tapauksessa luoda korkeataajuisille jännitehäiriöille matalaimpedanssinen pakotie, jolloin häiriöt eivät pääse laitteen elektroniikalle asti vaan kulkeutuu paluujohtimeen.

                     
Tviikki on saanut nimensä yhdestä tietystä kondensaattorista nimeltään Auricap. Se on metallisoitu polypropyleenikondensaattori, jonka asennussuunta on määrätty eli toinen pää tulee kytkeä vaihejohtoon ja toinen nollajohtoon. Suomalaisesta näkökannasta Auricapeissa on kaksi ongelmaa. 1. Auricapeja ei myydä Suomessa ja tilaus ulkomailta maksaa maltaita. 2. Suomessa käytettävistä laitteista ei voi tietää, kumpi johdoista on vaihejohdin ja kumpi nollajohdin. Tämä riippuu siitä, miten päin pistoke on pistorasiassa.

Tilalle löytyi metallisoitu polypropyleenikondensaattori merkiltään Arcotronics. Kondensaattori näyttää Auricapilta ja on spekseiltään jopa parempi. Mutta kaikki hifistithän tietää, että spekseihin ei ole katsominen äänenlaatua arvioitaessa. Saattaa olla, että tämä on ihan shittiä Auricappiin verrattuna. Erona on ainakin se, että valmistaja ei anna kondensaattorille määrättyä asennussuuntaa, joka helpottaa hommaa. Pikkuruiset X2 yms. häiriönsuodatuskondensaattorit voi  unohtaa - Ne eivät toimi tässä hommassa - Kuulemma.
Tuota käyttämääni kondensaattoria löytää RS:n kuvastosta (nimellä Arkotronics, tilausnumero: 384-7701). Speksit ovat seuraavat:

Nimellisjännite: 2000 Vdc, 630 Vac (verkkojännite on 230, mutta varmassa vara parempi)
Kapasitanssi: 0.47 uF (tämä on tärkeää)
Tarkkuus +/- 5%
Elinikä nimellisjännitteellä 30000 tuntia (mikään ei ole ikuista)

Jostain syystä kondensaattoreita tulee laittaa kaksi rinnan. Hintaa konkilla on noin  15 euroa/kappale, joten kyseessä on poikkeuksellisen kallis tviikki, mutta käyttäjien kommentit ovat olleet sitä luokkaa, että kokeilu on kustannuksen arvoinen. Muut tarvittavat materiaalit ovat melkein ilmaisia ja ovat laitekohtaisia.


                     
Tarvikkeet
Asentaminen
Vaihdoin jokin aika sitten laitteen johdon IEC pistokkeeseen, joka mahdollisti virtakaapelikokeilut. Lisäksi laitetta on helpompi ottaa kolostaan kun kaikki kaapelit saa irti laitteen takaosasta.
Homma oli yksinkertainen. Otin johdon irti ja viilasin aukon IEC-liittimelle sopivaksi.

                     
Laitteen sisällä johdot kiinnitetään IEC-liittimeen suojatuilla abiko liittimillä. Koska laite on suojaeristetty, vain virta ja nollajohdin kiinnitetään, eli suojamaata ei tässä tapauksessa kytketä koteloon. Itse käytin väliaikaisesti suojaamattomia liittimiä, joissa on jännitteinen osa paljaana. Turvallisempi ratkaisu on käyttää suojattuja liittimiä siten, että laitteessa ei ole paljaita jännitteisiä osia.

                     
Kondensaattorit ovat kooltaan noin 3.5*4.5 cm joten ne vievät tilaa melkoisesti. Omasta soittimestani löytyi sopivasti tilaa aivan IEC-liittimen vierestä muuntajan alta.

                     
Kondensaattorien asentaminen on hieman kinkkistä, mutta itse päätin kytkeä ne suoraan IEC-liittimeen. Jos soittimesta löytyy paikka, joka on sulakkeen ja virtakytkimen takana, suosittelen sijoittamista sinne. En kuitenkaan näe mitään erikoisempaa haittaa siinä, että tekisi erillisen boksin konkille ja liittäisi boksin suoraan virtakaapeliin tähän tyyliin: Transparent Audio

                     
Liitin kondensaattoriin hyppylangat ja juotin ne huolellisesti nippuun.

                     
Asennus näyttää tältä. Kondensaattorit ovat paikassa josta ne ei pääse liikkumaan lainkaan. Lisäksi kiinnitin ne laitteeseen kuumaliimalla.

Aion vielä muuttaa asennusta siten, että kaikki jännitteiset osat on suojattu täysin asianmukaisilla eristeillä.                     
Liittimen lähistöllä oli todella ahdasta. Jos tilaa olisi ollut vähänkin enemmän olisin laittanut muuntajaperille kumimattovaimentimet vaimentamaan muuntajan värähtelyjä. Alla olevissa kuvissa näkyy kumimatot, jotka tein muuntajalle.

                     
Lopputulos
Annoin kondensaattorien olla jännitteisenä noin vuorokauden ennen kokeilua. Nämäkin nimittäin täytyy sisäänajaa :-)

Täytyy myöntää, että en oikein usko tälläisten tviikkien vaikutukseen, mutta tällä kertaa tviikin periaate tuntui jopa järkevältä.

Skeptinen nopea ensivaikutelma oli selvä. Äänikuvan tausta mustui selvästi eli äänikuvan elementtien välillä ollut häly vaimeni ja vaikutelma oli erittäin positiivinen. Toinen huomiota herättänyt seikka oli resoluution parantuminen. Äänen sävy ei tuntunut muuttuvan mihinkään kuten kaapeleita vaihtaessa, joten kyse ei ollut ylimpien alueiden kirkastumisen tuomasta näennäisestä erottelun parantumisesta. Tutuista äänitteistä kuului uusia juttuja ja sellainen hifin harmaa verho tuntui jälleen kevyemmältä. Täytyy jatkaa vielä testailua..

Ehdottomasti 30 euron arvoinen juttu, mutta tulokset saattavat vaihdella soitinkohtaisesti. Lisää tviikkaajien kokemuksia kannattaa etsiä Tweaker's Asylumilta.
                     
HUOM ! Tämä ei ole ohje. Älä missään nimessä tee tälläisiä juttuja, ellet ole täysin varma taidoistasi. Jännitteet ovat hengenvaarallisia ja väärä kytkentä johtaa välittömään hengenvaaraan. Jos kuitenkin päätät tehdä esitetyn rakennelman, teet sen OMALLA VASTUULLA !

                     
Sähkoturvallisuudesta
Luitko yllä olevien linkkien sisällön ja sisäistitkö asian. Jos näiden varoittelujen jälkeen haluat edelleen tehdä töitä verkkojännitteisten laitteiden kanssa olet joko kokenut sähkölaitteiden asiantuntija tai olet tyhmä. Jos epäilet jälkimmäistä, jätä homma väliin. Riski on aivan liian suuri häviävän pieneen hyötyyn verrattuna.

                     
LUE ENSIN TÄMÄ LINKKI SÄHKÖTURVALLISUUSSÄÄDÖKSISTÄ!

                     

230 VOLTIN VERKKOJÄNNITE ON TAPPAVA. TÄSSÄ LINKISSÄ ON LUETELTU SÄHKÖKUOLEMAT VUOSILTA 1980-2003

                     

TURVALLISUUSKESKUKSEN SÄHKÖTURVALLISUUSSIVUT

                     

On ensiarvoisen tärkeää, että jännitteiset osat eivät pääse koskettamaan laitteen metallisosia vaikka laite paiskattaisiin lattialle. Tämä laite on suojaeristetty (LK2) eli sitä ei ole varustettu suojamaadoituksella. Suojamaadoitettu laite polttaa asunnosta sulakkeen jos jännitteinen osa koskettaa laitteen kuorta. Suojaeristetty laitteen (litteä pistoke) jännitteinen osa koskettaa kuorta, laite saattaa toimia täysin normaalisti, vaikka laitteen kuoressa olisi 230 voltin jännite.
                     
Koska tämä tviikki käsittelee verkkojännitteisten osien käsittelyä, en suosittele tätä kuin kaikkein kokeneimmille rakentelijoilla. Pian valmistuva CD-soittimen värähtelyt kuriin -artikkelissa esitetty idea on halvempi, tehokkaampi ja ennen kaikkea turvallisempi tapa parantaa cd-soittimen äänenlaatua. Koita malttaa hetki :-D
Päivitetty 5.7.2004
Päivitystä
Päätin ottaa kondensaattorit pois laitteen sisältä ja asensin ne erilliseen koteloon joka kytketään virtajohtoon. Nyt pystyn kokeilemaan filtteriä myös muiden laitteiden kanssa.

Tein kaikki liitoksen eristetyistä Abiko-liittimistä. Samaa systeemiä tulisi käyttää myös CD-soittimen sisällä. Maadoitin kotelon varmuuden vuoksi. CD-soittimethan on pääosin maadoittamattomia eli niissä on kaksinkertainen eristys (Suojausluokka 2). Kondensaattorit pitää varustaa vielä sopivalla purkuvastuksella joka purkaa kondensaattorien varauksen kun ne kytketään jännitteettömiksi. Purkuvastuksen mitoitusta en ole vielä laskenut, sillä se on asentamatta. Tällä hetkellä purkauksesta huolehtii CD-soittimen sisäiset purkuvastukset. Kotelon IEC-liittimessä on myös sulake joka katkaisee virtapiirin oikosulun aiheuttavan vian sattuessa.

Kotelon ja sen liittimet ostin YEOY:stä noin 4 eurolla ja Supran Lorad kaapeli ja IEC-liitin ovat peräisin Kruunuradiosta.