Laukaan lyömäsoitinfestivaalit 9.8.2003

 
  Wolandoo jauhaa tahtia kaikkien kuuluville

WOLANDOO on paikka, jonne väki kokoontuu jauhamaan jyviä huhmareissa. Jyväskyläläinen samanniminen yhtye haluaa levittää silkkaa tekemisen riemua soittamalla länsiafrikkalaisia rytmejä sekoitettuna tanssiin ja lauluun.
"Nimi on aika kuvaava. Yhtyeen ideana on tulla yhteen paikkaan pitämään hauskaa niin soittajien kuin kuuntelijoiden kesken", Jari Kalavainen, yksi Wolandoon kahdeksasta rumpalista kertoo.
Wolandoo arvostaa soittamansa musiikin lähtökohtia, sillä Afrikassa musiikki koetaan kaikkien yhteisenä hetkenä, ei niinkään pelkkänä esityksenä.
"Musiikki on alunperin enemmän sosiaalinen tapahtuma kuin konsertti. Katsojan ja tekijän raja-aita on matalampi kuin mihin länsimaissa on opittu."
Kalavaiselle palkitsivimpia tilanteita ovat olleet juuri ne, joissa yleisö on lähtenyt luontaisesti mukaan tanssimaan ja laulamaan.
Wolandoo lähti liikkeelle Miljoonasateen rumpalina tunnetun Jarmo Hovin vetämästä
djembé-ryhmästä vajaat kolme vuotta sitten. Rumpuryhmä on pysynyt samana tähän päivään, mutta mukaan on liittynyt neljä laulajaa ja vierailijoita Mami Wata-tanssiryhmästä.
"Laulun ja tanssin myötä olemme päässeet lähemmäksi se luontoista ilmiötä, mitä afrikkalainen musiikki alunperin on, sillä siihen liittyy aina tanssi ja laulu. Wolandoo on näiden kokonaisuus, Kalavainen analysoi.

WOLANDOON jäsenet kunnioittavat rytmejä ja pyrkivät esittämään ne mahdollisimman alkuperäisellä tavalla. Osa Wolandoon jäsenistä onkin vieraillut ja yksi heistä on asunut Länsi-Afrikassa.
"Pyrimme autenttisuuteen, mutta samalla on oltava nöyrä, sillä olemme kuitenkin Suomessa. Kukaan ei voi olla alkuperäisempi kuin on."
Alkuperäisiä rumpurytmejä käytetään yleensä vain tiettyyn tarkoitukseen. Sadonkorjuulle, juhlille, sotureille, naisille ja miehille on omat sävellykset.
"Haluamme olla tietoisia siitä, mitä soitamme. Samalla kun oppii soittamaan hallitummin, joutuu selvittämään kulttuuria laajemmassa kontekstissa ja miettimään, mihin mikäkin juttu liittyy."


Laukaa-Konnevesi -lehti, Tuomas Pynnönen 7.8.2003