Häät, levynjulkistamiskeikka Musica 29.10.2003

 
 
 

Afrikkalaiset häät suomalaisittain

On kummallista, että afrikkalaiset rytmit voivat tuntua kotoisilta. Ruamjain ja Wolandoon keskiviikkoiltaisessa Häät-konsertissa syy tunnelman tuttuuteen saattoi kyllä juontaa juurensa inkerinsuomalaisen Maria Luukan teksteistä, jotka olivat juonellisen konsertin runkona. Runolaulujen yhdistäminen guinealaisiin rytmeihin kuulostaa teoriassa sekavalta, mutta käytännössä uskomattoman runsaalta ja tunnepitoiselta - kulttuurisia rajoja ylittävältä musiikilta sanan varsinaisessa merkityksessä.

Jyväskyläläiset lyömäsoitinryhmä Wolandoo ja lauluryhmä Ruamjai esittivät noin tunnin mittaisen Häät-ohjelmistonsa avoimin mielin ja varmoin ottein. Häät saivat alkunsa morsiamen hunnutuksesta ja toisilleen vieraiden morsiamen ja sulhasen tapaamisesta sekä uusien sukulaisten tervehtimisestä. Juhlat johtivat morsiamen katkeraan itkuun, elämänohjeiden jakamiseen sekä hääaterian syöntiin sulhasen kotona.

Värikäs lavastus, esiintyjien suuri määrä tilaan nähden sekä Jarmo Hovin ja Jaana Virkkalan ohjaaman Wolandoon luonnollisuus tekivät konsertista autenttisen tuntuisen. Esitys vastasi ainakin minun maallikonkäsityksiäni afrikkalaisesta häätunnelmasta.

Turhaa jäykistelyä ei nähty eikä kuultu Sanna Kivisen vetämän Ruamjainkaan riveissä. Erityisesti mieleeni jäi morsiamena esiintyneen Pirta Laaksosen itku, josta nuoren naisen ahdistus välittyi voimakkaana. Rohkea esiintyminen ja tiiviin tunnelman luominen olivat taitavan esiintymisen ohella Ruamjain esityksen tehokeinoja.

Suomalaiseen musiikkikorvaan sopivat tekstit ja melodiat, jotka oli yhdistetty eksoottisempaan rytmiikkaan, tuottivat hyvin ainutlaatuisen tunnelman ja musiikkikokemuksen. Asiasta kiinnostuneiden onneksi Ruamjai ja Wolandoo julkaisivat konsertissa saman ohjelmiston käsittävän cd:n, jonka avulla päässee osalliseksi konsertin tunnelmasta myös jälkeenpäin.

Keskisuomalainen Elina Lillstrang 31.10.