Kotiteatterini kaapelit
Kaapelit herättävät todella ristiriitaisia tunteita ihmisten välillä. Suurimmat väittelyt syntyvät yllättäen hifistien välillä. Toiset pitävät kaapeleihin panostamista järjettömänä, kun taas toiset laittavat ilomielin jopa kolmasosan settinsä rahoista välikaapeleihin. Itse uskon, että eroja on. Aitoja tai psykoakustisia siitä en välitä. Itse ainakin haluan pelata varman päälle ja panostaa kaapeleihin. Eipä sitten ainakaan vaivaa mieltä se, että setissä on jokin heikko lenkki (no niitä kyllä riittää, mutta ei ainakaan laitteiden välissä).
Etusivulle >>
Akustiikka >>
DVD-kokoelmani
SUPRA EFF-I
Tätä kaapelia saa ostaa valmiinakin runsaalla sadalla eurolla. Metritavarakin on kyllä kallista: 13 euroa/metri.
Kaapelin rakenne on todella omaperäinen: Kaapelissa on kaksi toisiinsa kierrettyä koaksiaalikaapelia, joiden vaippa on foliota. Ahtautumisilmiön välttämiseksi johtimien rakenne on putkimainen. Kokeilussa basso tuntui löysältä, eikä soundi muutenkaan saanut aikaan mitään WAU ilmiötä.
RAYDEX RG179BU
Tässäkin johdinmateriaali on hopeoitua kuparia. Yllättäen tämä on joukon ainoa yksi-johtiminen koaksiaalikaapeli. Halkaisijaa tällä laiheliinilla on vain 2,54 mm. Kaapeli on peräisin RPM Developmentsista, jonka omistaja on myös upeiden Glim putkivahvistimien kehittäjä.  Omat testailut ovat osoittaneet kaapelin erittäin kyvykkääksi ja käytinkin sitä myös passiivietuseni johdotuksessa.
IBM TYPE-6 TOKEN RING NETWORK CABLE
Tämän kaapelin ohje on peräisin TNT-Audio nettisivuilta, jossa se kulkee nimellä PIANO 6/1. Kaapelin hankintapaikasta vinkki tuli jälleen Hifi-lehden keskustelupalstalta, josta selvisi, että kaapelia löytyy Liedosta Tricomp:sta. Suojatussa kaapelissa on kaksi kierrettyä paria, joista kaksi kytketään runkoon ja kaksi toimii signaalijohtimena. Jälleen siis tavallisesta poikkeava kaapelirakenne.
TASKER C-850
Tämän hankinta teettikin vähän enemmän ongelmia. Lopulta sitä sai kuitenkin hommattua Turusta Komponenttipisteestä.
Kaapeli on suojattu kierretty pari, kuten Cordialkin, mutta johtimet ovat hopeoitua kuparia ja sähköiset arvot ovat täysin erilaiset.
CORDIAL CMK 222
Välikaapeliprojektin ensimmäinen kaapeli oli Radioduosta hommattu Cordial CMK 222 suojattu kierretty parikaapeli. Kaapelin pitäisi olla todella hyvää. Hintaa oli vain noin 1.5 euroa/metri, mutta sen ei kannata hämätä. Kaapeli on saanut kyllä osakseen myös kritiikkiä. Itselläni kaapeli on laitettu vaatimattomaan tehtävään - TV:n ja vahvistimen väliin.
Välikaapelit
Välikaapeliprojekti sai alkunsa Hifi-lehden keskustelupalstalle syntyneestä keskustelusta, jossa harrastajat jakoivat kokemuksiaan ja tietojaan, joiden summana syntyi iso kasa välikaapeleita ja mikä parasta huippulaadukkaista osista ja edullisesti. Kaapelit ovat oikeastaan kaikki rakenteeltaan erilaisia. Yhdistävä asia on yllättäen Biltemasta hommatut todella hyvät kiristettävät liittimet.
Kaiutinkaapelit
Liittimistä vähän juttua tuolla alempana.
SUPRA PLY 3.4/S
Kaapeli on muuten samanlainen kuin Ply 3.4, mutta johtimien päällä on lisäksi metallinen suojavaippa, joka kytketään vahvistimen kuoreen. Vaippa antaa suojan ulkoisilta häiriöiltä, joita voi syntyä esim. virtakaapeleista.
SUPRA PLY 3.4
Supra Ply 3.4 on suosittu kaapeli. Se on kohtuullinen hinnaltaan ja ulkonäkö on vakuuttava.
Kaapelin rakenteena on kaksi litteää toisiinsa vasten olevaa johdinta. Rakenteella on pyritty saamaan mahdollisimman hyvä kompromissi kaapelin kapasitanssin ja induktanssin välillä.
BILTEMA 2.5 MM2
Tämä Bilteman piuha on todella hyvää hinta/laatu suhteeltaan. Jos ei halua panostaa kaapeleihin yhtään enempää kuin on pakko, niin tämä on hyvä vaihtoehto. Itse olen käyttänyt kaapelia kaikissa kolmessa takakaiuttimessa.
KUPARINAUHA
Suunnittelin kauan Goertz MI kaapelin kopiota, mutta sopivaa kuparinauhaa ei tahtonut löytyä mistään. Onneksi sain sitä lopulta kaverin kautta yhdeltä tehtaalta.
Kuparinauhojen välissä on eristeenä eristeteippi ja päällä on kirkas kutistesukka.
Laajan kaiutinkaapelitestailujen yhteydessä testasin myös tätä kaapelia. Se osoittautui surkeaksi :-(
Suomen ruotsalainen
Tämän kaapelin idea lähti jonkun ruotsalaisen pitkän linjan harrastajan ohjeista ( SvalanderAudio ). Johtimeksi sain hyvälaatuisen oloista  teflon-eristeistä johtoa, jonka johtimet ovat hopeoitua kuparia.  Kiitokset hänelle jolle ne kuuluu :-)
Soundi (tai yleensäkin sen huomaaminen) oli yllätys. Kaapelit saivat pehmeään settiini särmää ja äänikuvaan kontrollia. Jee Jee!
Välikaapelin rakennusohje (klikkaa)
Virtakaapelit
Virtakaapeleitakin on tullut päivitettyä. Mitään audionirvanaa niiden kanssa ei omien kokemuksien mukaan saavuteta (sokkotestattu on), mutta en kuitenkaan kiellä, etteikö virtakaapelilla voisi saada eroja ääneen, mutta parantaako kallis kaapeli soundia vai päinvastoin on ehkä makuasia. Rakensin myös virtafiltterin, mutta siitä lisää myöhemmin.
Päivitetty 22.1.2005
Liittimistä
Itse suosin banaaniliittimiä, koska ne sopivat useimpiin naparuuveihin. Edullisen hintaluokan vahvistimissa näkee kyllä usein tukittuja naparuuveja, mutta niistäkin saa useimmiten (ei tosiaan aina) muovisen tulpan irti, jolloin paljastuu reikä banaaniliitintä varten.  Haarukka ei mene useimpiin eristettyihin (esim Dynaudio) /ahtaisiin liittimiin (esim. AV-vahvistin). Banaaniliittimet ovat nopeita liittää ja liitos pysyy tiukkana eikä naparuuvia ei tarvitse kiristellä vähän väliä kuten haarukkaliittimien kanssa (monet naparuuvit eivät kiristy kunnolla/ eivät pysy kireällä). Käärylebanaanien liitos on huono (kokeillut useita, löystyvät ajan myötä), mutta hyvät banaanit ovat todellakin hyviä. Hyviä halpiksia saa esim. YEOY:stä (nikkelipinta), Radioduosta (todennäköisesti hopeoituja) ja täydellisyyttä hipovia saa esim. Highend Studiolta QED:n valikoimista.

Jos haarukkaliitin sopii naparuuviin ja naparuuveihin pääsee helposti käsiksi, laadukkaan haarukan saa kaupasta edullisemmin kuin hyvälaatuisen banaaniliittimen (esim. hyllyssä olevaan av-vahvistimeen on pirullisen vaikeaa liittää haarukoita). Esim. Suomen Huoltopalvelussa näytti olevan laaja valikoima.Haarukat ovat hyviä jos naparuuvien takana on ahdasta kuten seinälle asennettavien kaiuttimien kohdalla. Banaaniliittimet vievät useimmiten noin 5 cm tai enemmänkin tilaa kaiuttimen takana.Banaaniliittimet, joissa on ruuviliitos ovat aivan turhia pitkäaikaisessa käytössä (esim. Bilteman banaaniliittimet). Paljon parempi vaihtoehto on ruuvata johto suoraan kaiuttimen/vahvistimen naparuuveihin. Ylimääräinen  liitos on aina pahasta. Mielestäni paras tapa on tehdä hyvään liittimeen puristusliitos/juotos ja vetää päälle kuumaliimalla varustettu kutistesukka, jolloin liitos on hyvässä suojassa hapettumiselta.Liittimiä voi vaikka kerran vuodessa putsata jollain hapettumia poistavalla aineella ja jos liittimeen on ruuvattu paljas johto, johdosta voi leikata hapettuneen pätkän pois ja kuoria puhdasta kuparia (tai mitä lie) esille.
Tässä vielä J. Pesosen kirjoittama hyvä artikkeli kaiutinkaapeleiden väsäämisestä:


http://koti.kontu.la/jsalonen/cgi/article.pl?action=1428502234&class=5