Teline keskikaiuttimelle
Etusivulle >>
21.3.2004 lähtien
Ajatus
Aikaisemmin keskikaiuttimeni on ollut television päällä Bilteman kaiutinpiikkien varassa. Systeemi on ollut muuten hyvä, mutta aina kun katson leffoja videotykillä, joudun nostamaan kaiuttimen television eteen ja lopuksi takaisin television päälle. Piikkejä käytettäessä kaiutin on asetettava tarkkaan piikkien alustojen päälle, etteivät piikit naarmuta television pintaa. Päätin väsätä jämäkän ja helppokäyttöisen telineen keskikaiuttimelle.

Alustan muoto kaipailee kolmen pisteen tuentaa. Halusin kuitenkin neljä jalkaa telineelle, koska television kuori on joustava ja yksi takajalka ei tukisi kaiutinta riittävän jämäkästi. Telineen kallistuskulma on oltava säädettävissä.

                     
Tarvikkeet
Käytin hommassa kotoa löytynyttä 40 mm leveää 4 mm paksua alumiinilattatankoa. Suosittelen oikeastaan 50*5 mm lattatankoa, mutta se alkaa olla jo sen verran järeää, että sahaaminen kotikonstein on melko tuskaista. Lattatangon olen ostanut Starkista tai K-Raudasta. Hinta lienee muutama euro.

Telineen etuosassa television ja telineen välissä on noin 2 mm paksua korkkia, jonka leikkasin Ikeasta ostetusta lasinalusesta. Saattaa olla, että hommaan esim. Teollisuus Etolasta jotkut kumitassut.

Telineen takaosassa on Bilteman piikit, joiten korkeutta voidaan säätää helposti ruuvaamalla. Ellei piikkejä olisi ollut, olisin laittanut pultin kanta alaspäin piikien paikalle ja kantaan olisin laittanut liimattavan kumitassun.

Tankojen kiinnittämiseen käytin pop-niittejä niiden helppouden vuoksi.

Itselläni kustannuksia syntyi 0 euroa, koska tarvikkeet olivat jotain yijäämäkamaa muista projekteista. Kaupasta ostettaessa kustannukset lienevät jotain 5 ja 10 euron väliltä. Halpa joka tapauksessa.

                     
Rakentaminen
Mitat vedin hihasta fiilispohjalta. Kaikilla on kuitenkin erilaiset kaiuttimet, joten sopivat mitat ovat yksilölliset.

Sahasin palat ja viilasin päät siisteiksi.

                     
Alumiini yms. rakenteita tehdessäni minulla on tapana liimata koko systeemi kasaan ennen reikien poraamista. Käytän hommassa normaalisti kontaktiliimaa sen helppouden ja nopeuden vuoksi. Alumiinissa liima pitää vähän huonosti, mutta sillä ei ole niin väliä.

Liimaamisen ideana on se, että kun rakenteeseen porataan reikiä ruuveja tai pop-niittejä varten, reiät ovat molemmissa kappaleissa takuuvarmasti oikeissa paikoissa.

                     
Porasin kuhunkin liitoskohtaan kaksi reikää pop-niiteille. Porasin isommalla terällä pienen upotuksen, jotta pop-niitin kanta menee siististi pinnan tasalle. Käytin suhteellisen lyhyitä pop-niittejä, jolloin ne eivät jääneet pullottamaan saumoista.

Viimeistelyn ei tarvitse olla kovin siistiä, koska koko komeus jää kaiuttimen alle piiloon.
                     
Kaiuttimen alle laitoin kolme kumitassua jotta kaiutin ei keikkuisi vaikka teline ei olisikaan täysin tasainen.
                     
Teline valmistui nopeasti ja lopputulos on oikein siisti. Alumiinin väri sopii ainakin oman television ja kaiuttimen väriin.