Scart-liittimeen erillinen RCA-äänilähtö
Etusivulle >>
20.3.2004 lähtien
Ajatus
Joistakin televisioista ja VHS-nauhureista puuttuu erillinen RCA-äänilähtö ja ainoa äänilähtö löytyy scart-liittimestä (antennipistokkeen lisäksi). Jos haluaa saada äänet VHS-naurista vahvistimelle, on käytettävä scart-liitintä, jossa on erillinen RCA-äänilähtö. Kaupasta saa helpostikin Scart-liittimiä, joista lähtee pelkkä äänilähtö. Sen sijaan Scart-kaapelit, joissa on molemmissa päissä Scart-liittimet ja lisäksi erillinen RCA-äänilähtö ovat harvinaisia. En ainakaan itse ole nähnyt sellaisia myytävän missään. Toki niitä on olemassa, mutta missä, sitä en tiedä.

Jos VHS-nauhurissasi on kaksi Scart-liitintä ja toinen niistä on vapaa (toinenhan menee televisioon), niin voit hommata toiseen em. pelkän Scart-liittimen josta lähtee RCA-äänikaapelit.

Jos VHS-nauhurissasi on vain yksi scart-liitin tai molemmat on varattuja, voit lisätä Scart-kaapeliisi erillisen äänilähdön näiden ohjeiden mukaisesti.
                     
Jatkuu seuraavalla sivulla >>
Tarvittavat tarvikkeet
Väsäsin äskettäin kaverille Scart-kaapelin, jossa on erillinen RCA-lähtö. Scart-kaapelin ostin YEOY:stä, jossa edullisia, mutta hyvälaatuisilta vaikuttavia Scart-kaapeleita oli laaja valikoima. Scart-kaapelissa tulisi olla kaikki pinnit kytketty (joskus kaikkien 21 pinnin välillä ei ole kaapelia) ja lisäksi johtimien pitäisi olla erillissuojattuja. Homman kannalta on tärkeää, että kaapelin liittimen saa avattua. Joissakin halpismalleissa liitin on liimattu kiinni, joten niitä kannattaa välttää.

Ostamani kaapeli maksoi noin 12 euroa.
Äänilähtöjen koaksiaalijohdon ostin myös YEOY:stä (n. 0.5 euroa/metri?). Ostin ohutta, jotta se mahtuu siististi liittimen sisälle. Kaapeleita on tarjolla paljon. Kysymällä löytyy sopiva malli.
RCA-liittimiksi valitsin jälleen hyväksi havaitut Bilteman kiristettävät liittimet (4.90 euroa/pari).

Työkaluiksi tarvitset
- Ruuvimeisseli liittimen avaamiseksi
- Sivuleikkurit kaapelin katkomiseen
- Puukko kaapelin kuorimiseen
- Juotoskolvi ja tinaa juotoksen tekemiseen


                     
Rakentaminen
1. Avaa Scart-liitin. Jos liitin on muovia (kuten tässä tapauksessa) ole varovainen ruuvien kanssa, sillä muoviliittimen ruuvien kolojen kierteet menevät luvattoman helposti rikki.

2. Katso koloja, joihin johdot menevät kolojen vieressä pitäisi olla numerot osoittamassa, mikä liitin on kyseessä. Numeroita on 1...20 (numero 21 on vaippa). Sinun pitäisi löytää numerot 1,3 ja 4. Toivottavasti joku alla olevista linkeistä toimii...

Scart-liittimen järjestys 1
Scart-liittimen järjestys 2
Scart-liittimen järjestys 3
Scart-liittimen järjestys 4

Kuten kuvista näkyy, pinni No: 1 on oikea audiolähtö, No: 3 on vasen audiolähtö ja No: 4 on audiolähtöjen maapotentiaali, johon äänilähtökaapelien metallinen suojavaippa kytketään.

3. Irroita pinnit 1,3,4 liittimestä. Tämä on vaikeaa. Jos katsot tarkkaan, huomaat, että pinnin keskeltä on taitettu pieni väkänen ulos, joka pitää pinniä paikallaan niin ettei se uppoa liittimeen ja lähde irti. Tuo pieni väkänen pitäisi tunkea sisään, niin että pinnin saa painettua sisään. Yllättävän vaikea homma... Muista merkitä tarkkaan mikä irroitetuista pinneistä kuuluu mihinkin koloon.
Homman helpottamiseksi voit ottaa tuon pinnien ympärillä olevan metallivaipan irti. Se lähtee helposti, mutta huomaa, että siihenkin on liitetty johto, joka lähtee helposti irti. Katso ensin, mihin tuo johto on liitetty, ettei tarvitse ihmetellä myöhemmin (kuvassa D).                     
4. Kuori kaapeleiden päällimmäinen eriste pois noin 2,5-3 cm matkalta.

5. Kierrä metallista suojavaippaa sormiesi välissä pötkyläksi. Juota kaapelien suojavaipoista tehdyt pötkylät toisiinsa lyhyeltä matkalta ja leikkaa toinen pötkylä poikki. Jos molemmat pötkylät ovat rinnakkain koko matkalta, niitä on vaikea saada mahtumaan pinnin koloon. Vedä päälle jotain eristeeksi. Itse käytin kutistesukkaa. Kutistesukkaa saa YEOY:stä pieninäkin paloina hyvin edullisesti. (kuvassa C)

6. Juota suojavaippapötkylä napaan 4 (C), toinen johto napaan 3 (A) ja toinen johto napaan 1 (B). Kannattaa tehdä juotoksesta pieni, jotta pinni mahtuu takaisin koloonsa.

7. Työnnä pinnin väkästä (jonka aikaisemmin painoit sisään irroituksen yhteydessä) ulospäin, niin että kun työnnät pinnin takaisin, pinni jumittuu jälleen paikoilleen.

8. Viilaa tai kaiverra kuoreen haluamaasi kohtaan kolot kaapeleille (mieluiten lähelle kaulaa). Älä jätä reunoja kovin teräviksi, jotta kaapelien eriste ei vahingoitu. Jätä kolot kuitenkin ahtaiksi, jolloin kolo toimii vedonpoistajana.                     
9. Koita saada liitin kiinni ja katso että kaapelit menevät koloihinsa siististi (muuten eriste vaarassa). Muovista liitintä käytettäessä ruuvaa ruuvit kiinni hellästi, etteivät kierteet rikkoudu.

10. Kuori kaapelien toista päätä noin 2 cm. Kierrä suojavaippa jälleen pötkyläksi. Kokeile, että kaapelin kuorittu osuus on sopivan pituinen RCA-liittimeen liittämistä varten.

11. Kaapeliin pitäisi tehdä vedonpoisto. Itse olen tehnyt vedonpoiston tälläisiin ohuisiin kaapeleihin laittamalla päällekkäin 3-4 kerrosta kuumaliimalla varustettuja kutistesukan palasia. Näitä ei varmaan joka kodista löydy, mutta voit koittaa vaikkapa rullata teippiä sopivan köntin kaapelin ympärille. Teipin liiman pitäisi olla sellaista, että se pitää otteensa kaapelin eristeessä. Liittimen ruuvi uppoaa könttiin hyvin ja pitää kaapelin hyvin paikoillaan.                     
12. Juota suojavaipasta kierretty pötkylä RCA-liittimen runkoon ja johto tappiin. Kuumenna sekä johdinta, että vastakappaletta samanaikaisesti onnistuneen juotoksen aikaansaamiseksi.


                     
13. Varmista jollain konstilla, kumpi kaapeli on kumpi (oikea vai vasen) ja laita sen mukaisesti liittimen värikoodattu kuori päälle.