Tee-Se-Itse Sohvantäristin
Sohvantäristimen tehtävänä on muuttaa elokuvan tai pelin subbarille tarkoitetut äänet tärinäksi. Ja onnistuukin siinä hyvin. Toimintaleffaan tulee aivan uutta tunnelmaa kun näkö- ja kuuloaistin lisäksi aktivoidaan tuntoaisti. No vaikea tuota on selittää. Imuta tuosta leffanpätkä, niin tiedät mistä puhutaan.
Tässä vielä täristinprojektin alku ja juuri: DVDPlaza

(ellei linkki keskusteluun toimi, kokeile hakua bass shaker)
Etusivulle >>
Sohvantäristimeen tarvitaan joku vanha vähintään 8 tuumainen bassoelementti. Mitä järeämpi, pitkäiskuisempi, tehokkaampi elementti, sitä parempi tulos. Itse ostin elementin käytettynä kympillä. Se oli kyllä jo moukan tuuria. Muihin materiaaleihin meni rahaa ehkä noin 10 euroa. Eli täristimeni kokonaishinta on 20 euroa, eli ei yhtään mitään. Voithan toki ostaa täristimen kaupasta ellei käsityöt kiinnosta.
Pikkupoikien täristin: Ljudia
Isojen poikien perseenpotkija: Buttkicker

Jos käytettyjen jahtaaminen ei nappaa niin voithan aina ostaa jonkun shittielementin kaupasta. Esimerkiksi Autostudiosta

TÄRISTIMEN KÄYTTÖÖN TARVITAAN TIETYSTI VAHVISTIN !!
Eihän se itsestään tärise... Vahvistimessa saisi olla tehoa vähintään 40 W , mielellään min. 80 W tai muuten laitteesta ei saa kaikkea irti. Signaali vahvistimelle otetaan RCA-kaapelilla av-vahvistimen subwoofer ulostulosta.

Täristin on helppo tehdä. Ensimmäisen tekemiseen upposi tosin aika paljon aikaa, mutta seuraava valmistuikin noin 2 tunnissa.
Ohjeet sohvantäristimen rakentamiseen
Oletetaan, että kotoa löytyy vähän lautaa, ruuveja, pop-niittari yms. peruskamaa. Ellei löydy, niin käytä mielikuvitustasi ja käytä korvaavia tarvikkeita.

- Subbarielementti 8-12 tuumaa
(tai isompi jos sohvan alle mahtuu)
- Epoksia: Biltemasta 2 pakettia: 2.5 euroa/paketti
- Ohuehkoa peltiä noin 40*3 cm 2 kpl: Rautakaupasta löytänee. Itse dyykkasin naapurissa olevalta rakennustyömaalta.
- Pultti ja muttereita: 12 mm pultti lienee hyvä. 10 cm pituus toimi itse tekemissäni täristimissä hyvin.
- 3 mm mdf levyä, muovia, vaneria tai vastaavaa n. 15*15 cm.

Ja sitten hommiin :-D
Rakentaminen
Ostoslista
Ajattele tätä selostusta ennemminkin ohjenuorana kuin täsmällisenä ohjeena. Käytössäsi oleva työkaluvalikoima voi vaihdella, kuten myös materiaalit yms. Mielikuvitusta vaan kehiin, niin hyvä syntyy.
Kuvan voivat paikoitellen hämätä, koska joudun käyttämään kuvia molemmista tekemistäni täristimistä. Kuvissa voi esiintyä myös työvaiheita, jotka ovat osoittautuneet huonoiksi. Selitän jutut kyllä tekstimuodossa.
Siinä se kököttää autuaan tietämättömänä tulevasta kohtalostaan...
Tässä tuli ensimmäisen täristimen kanssa tehtyä virhe.
ÄLÄ LEIKKAA KARTIOTA IRTI tässä vaiheessa, toisin kuten kuvassa on tehty.
Leikkaa kuitenkin tuo pölykuppi irti. Pölykupin alta paljastuu puhekelan rakenne. Tuo puhekelasysteemi on peitettävä. Leikkaa reiän tulpaksi pyöreä pahvinpala ja liimaa se tulpaksi Erikeepperillä tai epoksilla. Loppupeleissä tuo pölykupin alta paljastunut kuppi täytetään epoksilla. Jos epäilet, että epoksi ei riitä koko kupin täyttämiseen, käytä vähän isompaa pahvia puhekelan tulppana, jolloin kupin tilavuus pienenee.
Tämä onkin sitten homman visaisin osuus. Pitäisi saada aikaan tuollainen pyöreä kiekko, joka menee juuri ja juuri pölykupin leikkauksesta jääneiden reunojen sisälle. Ideana on saada tuo pultti ihan keskelle elementtiä käyttäen kiekkoa ohjurina. Materiaalina käytin ensimmäisessä täristimessä 3 mm mdf-levyä ja toisessa noin 3 mm paksua muovilevyä (sattuivat löytymään kotoa). Leikkasin kiekon levystä käyttämällä sellaista harpin tyyppistä poranterää, jota pystyy säätämään portaattomasti.
Ellei homma onnistu, niin keksi jotain muuta.
Tuli otettua kuvia vähän laihanlaisesti, joten nyt on vain tyydyttävä sanalliseen selitykseen.

Seuraavana vuorossa on pultin liimaaminen elementin keskelle. Muistithan peittää puhekelan reiän liimaamalla siihen sen pahvilätyskän.

Ideana on liimata pultti täysin keskelle elementtiä täysin pystysuoraan. Pyöreä kiekko ohjaa pultin keskelle eli kiinnitä pultti kiekkoon mutterin avulla tosi tiukkaan. Pultin kohtisuoraan saamiseen tarvitaan joku levy tai vastaava. Poraa levyyn pultin mentävä reikä ja kiinnitä pultti levyyn kahden mutterin avulla. Pultin pitäisi olla sen verran levystä ulkona, että kiekko ylettyy juuri sopivasti paikalleen keskelle pölykuppia, kun levy lasketaan elementin kehälle. Tuo kuvan levy ei ole riittävä pitämään pulttia pystyssä liimauksessa enkä sitä käyttänytkään, mutta kuvasta selvinnee homman ajatus.
Epoksiliima kuivuu todella nopeasti, joten tässä hommassa on syytä olla kaikki valmiina. Eli tarvitset ainakin sekoitustikun ja kaikki neljä epoksituubia avattuina.

Liima sekoitetaan paikallaan eli elementin keskellä pölykupin paikalla. Kaada ensin perusaine molemmista tuubeista ja vasta sen jälkeen kovetin (tai päinvastoin). Ja nyt sekoitat paniikinomaisesti apinanraivolla. Liimaa on paljon ja se on vaikea saada kunnolla sekaisin, ennen jähmettymistä. Tsemii!!

Kun liima on sekoitettu tai se alkaa uhkaavasti osoittamaan jähmettymisen merkkejä, laita pulttihässäkkä paikoilleen. Jos liimaa on niin vähän, että sitä ei tursu  kiekon reunojen yli, niin kannattaa ehkä vähän rytkyttää sitä pulttisysteemiä, jotta liima tarttuu kunnolla pulttiin ja kiekkoon.
Sillä aikaa kun liima kuivuu, aletaan väsäämään pultin heilumista ja elementin retkahtamisen estäviä peltitukia.
Poraa keskelle peltiliuskoja noin millin tai pari pulttia isompi reikä.
Kun liima on kovettunut, poista pulttiin kiinnitetty tukilevy. Pultin pitäisi nyt seistä jämäkästi täysin suorassa täysin keskellä elementtiä. Laita peltiliuskat pultin päälle rei'istä. Peltiliuskat makaavat nyt elementin kehällä, jota pitkin onkin helppo piirtää liuskoihin viivat, joita pitkin liuskat katkaistaan, jotta niistä tulee sopivan pituiset.
Kuten varmasti huomasit, tuo yllä oleva  täristin onkin eri kuin mitä aikaisemmissa kuvissa on näkynyt.
Kuvasta näkyy hyvin, mihin peltiliuskoilla pyritään. Laita pulttiin mutteri ja mielellään prikka liuskojen alle. Liimaa liuskat kiinni reunoille oikeille paikoilleen (helpottaa poraamista). Kun liima on kunnolla kuivunut, poraa liuskoihin ja kehälle reiät ja kiinnitä liuskat pop-niiteillä tai ruuveilla tai mitä kaapista sattuu löytymäänkään.
Tässä vaiheessa peltilevyjen väliin kannattaa lisätä koko risteyskohdan kokoinen huopapala estämään mahdolliset räminät.
Lopuksi vielä prikka ja mutteri pulttiin ja pirun kireälle.

TÄRKEÄÄ: Nyt kokeile painaa pulttia siten, että elementti liikkuu kunnolla ylös alas. Laita korva mahdollisimman lähelle puhekelaa ja kuuntele kuuluuko rahinaa. Jos kuuluu, niin pultti ei ole aivan suorassa tai keskellä jolloin puhekela hinkkaa ja menisi pian rikki jos täristintä alkaisi käyttämään. Liikeradan voi säätää kuntoon siirtämällä pulttia hieman peltilevyjen reiässä.

Kun kaikki on kunnolla kiinni ja kiristetty, kartion kalvon voi leikata irti kuten tuolla ylempänä näkyikin. Kartion irtileikkaaminen ei ole välttämätöntä, mutta täristin saattaa pitää ääntä, jos siinä on kalvo paikallaan.

Jos pellit tuntuvat tekevän systeemistä liian jäykän rajoittaen liikaa elementin liikettä, kannattaa leikata peltiliuskoja kapeammiksi. Myös painon lisäämistä voi käyttää säätökeinona. Painoa voi lisätä laittamalla esimerkiksi muttereita puhekelan magneettiin.
Täristimen kiinnittämien sohvaan
Kiinnittämistapoja onkin sitten olemassa varmaan tuhat ja yksi. Esittelen tässä kaksi.

Toisessa kiinnityksessä täristin kiinnitetään sohvan puurunkoon. Tämän kiinnityskonstin etu on samalla sen haitta. Tärinä etenee sohvan rungosta tietysti myös istuimeen ja selkänojaan, mutta myös lattiaan. Lattiasta riippuen myös vierekkäiset sohvat tärisevät hyvinkin voimakkaasti. Ellei kyseessä ole omakotitalo, niin naapuritkin kyllä huomaavat tämän tärinän vähintäänkin metelinä.

Toinen kiinnitystapa on suoraan istuimen jousiin kiinnittäminen. Tärinä on hyvin paikallinen, mutta ärsyttävää korkeataajuista tärinää on vähemmän ja liikerata on suurempi. Tärinä ei johdu juuri lainkaan lattiaan tai muihin sohviin tai tuoleihin, mutta ei myöskään niin voimakkaasti selkänojaan.

Kumpaakin kiinnitystapaa on kokeiltu ja molemmat täristimet ovat päätyneet lopulta istuimen jousitukseen. Makuasia kuitenkin, sillä molemmissa kiinnitystavoissa on etunsa.

En ala selittelemään näitä sen enempää. Kuvat puhukoon puolestani.
No, ehkä tämä kaipaa vähän selitystä. Kiinnitys tapahtuu kahdella laudalla. Poraa toiseen pultin mentävä reikä ja monta noin 4 mm reikää. Poraa toiseen lautaan niin iso reikä, että siihen mahtuu helposti mutteri.
Laita isompireikäinen lauta jousien ja patjan väliin.
Kiinnitä täristin pultista toiseen lautaan kahdella mutterilla niin kauas kehikosta, että se ei osu lautaa kovassakaan liikkeessä.
Laita laudat vastakkain ja liitä ne kiinni toisiinsa laittamalla ruuveja niihin 4 mm aukkoihin.
Ja nyt vaan piuhat vahvistimeen. Vahvistimeen kannattaa vetää signaali RCA-kaapelilla av-vahvistimen subwoofer ulostulosta. Jakotaajuus kannattaa laskea mahdollisimman alas, sillä korkeataajuinen tärinä ei ole miellyttävää. Jotkut ovat laskeneet jakotaajuutta liittämällä kaiutinkaapeliin suuri-impedanssisen kuristimen (1. asteen jakosuodin). Itse en ole tuollaista kokeillut, enkä siitä mitään tiedä, mutta kokeile tuota 1. asteen jakosuodinta hakusanana internetissä, niin luulisi jotain tietoa löytyvän.

Ja se onkin sitten siinä. Siitä vaan leffa tai peli pyörimään ja pakarat tutisemaan.

HUOM! Jos alat revittelemään oikein kunnolla, niin kannattaa kiinnittää huomiota kahteen seikkaan:
-Kuuluuko nakutusta? Se tarkoittaa sitä, että elementin liikerata on ylittynyt ja puhekela hakkaa pohjaan. Völyymiä siis pienemmälle ennen kuin täristin menee rikki!
- Nuuh nuuh... Haiseeko palaneelle. Testivaiheessa pienet käryt kuuluu asiaan. Palaneen haju on kuitenkin merkki siitä, että puhekelan käämin johtimet käyvät niin kuumana, että eristeaineet alkavat käryämään. Käry häipyy pikkuhiljaa, mutta käry on kuitenkin merkki siitä, että ilakointi meni vähän liian pitkälle. Volyymiä siis pienemmälle!
25.1.2004 lähtien
Lataa leffa 1.8 Mt