Audio Pro
B1.35 (Sub Nova)
Subbarini on Audio Pro Sub Nova. Nimekkäämpi Audio Pro B1.35 on täysin sama laite, mutta eri pinnoitteella. Tässähän on tuollainen ruma musta puuviilu.
Tämä subbari on voittanut melkeimpä kaikki testit, joihin se on osallistunut ja onkin epäilemättä hintaluokkansa paras ja suosituin subbari. Mutta mitäpä noin 250-300 eurolla saa - Eipä paljon. Mutta eipä ole tarvettakaan, kun subia ei voi käyttää kuin naapurin ollessa poissa kotoa, sillä jytinä menee kevyen väliseinän läpi suoraan naapuriin. Ehkäpä jonakin päivänä tulee hommattua omakotitalo ja sinne sitten oikein kunnon subbari.

Ajattelin esitellä tässä vähän subbarin sisälmyksiä ja kerron myös miten  keskellä  Audio Pro logoa olevan ärsyttävän kirkkaan sinisen ledivalon saa himmennettyä mahdollisimman vaikealla tavalla.

Tässä alkupaloiksi vähän teknistä tietoa:
Vahvistin: 150 W
Elementin halkaisija: 10 tuumaa
Taajuusvaste: 25-100 Hz
Jakosuodin: Ylipäästö 100 Hz 6 dB/oct, alipäästö 50-100 Hz 12dB/oktaavi
Mitat: Leveys 35 cm, syvyys 35 cm, korkeus 38 cm
Paino: 14.3 kg
Ledin kirkkauden säätö
Etusivulle >>
Elementti on aika beisikki halpiselementti. Kiinnitys tapahtuu vain neljällä ruuvilla.
Kuvasta näkyy myös kuinka ohut kotelomateriaali on myös etulevyn osalta. Olisikohan noin 16 mm MDF-levyä.
Sisällä on vain vähän surkean oloista vaimennusainetta. Auttaisikohan jos reunoille laittaisi vähän vaahtomuovia ja sisälle polyesterivanua. Sattuisi nimittäin löytymään kaapista...
Putken materiaalina on pahvi ja molemmista päistä löytyy iso pyöristyskappale tuhinaäänten poistamiseksi. Sisäpuolen putken reiässä on reikäkangas ilmeisesti estämässä tavaran tunkemista subbarin sisälle. Ohuen seinämateriaalin tukena on tosiaan vain tuo hintelä laskulevypala...
oi voi...
Vahvistinta en sen kummemmin ala kommentoimaan. Mutta eipä se kovin kummoiselta voimanpesältä vaikuta. Muuntajakin tuollainen rääpäle.
Tämä on helppo homma, mutta en todellakaan ota vastuuta kenenkään mokailusta ja itsensä satuttamisesta. Sormet vaan pois laitteesta jos johto on seinässä!
Tarvitset 1, 2 ja 3 kohmin sekä yhden 0.5 kohmin vastuksen, 10 cm noin 5 mm halkaisijaltaan olevaa kutistesukkaa sekä muutaman pienen ja halvan hauenleuan testivaihetta varten.

ENSIN JOHTO POIS SEINÄSTÄ PRKL !!!
Odota aina ainakin pari minuuttia, jotta isot kondensaattorit purkautuvat jolloin vahvistimeen varautuneet jännitteet laskevat.

1. Ruuvaa vahvistin irti subbarin takaa. Vain reunaruuvit!
2. Etsi ohuehko punamustaparijohto ja leikkaa vain toinen johto poikki ja revi johtoja erilleen joitakin senttejä alla olevan kuvan mukaisesti.
3. Kuori johtoja noin 8 mm matkalta

4. Ota elektroniikkakaupasta ostamasi kilo-ohmin vastus ja liitä se johtoon hauenleukojen avulla kunnolla (ettei pääse putomaan elektroniikkapiireille).
5. Laita johto seinään (NYT SORMET POIS LAITTEESTA) ja katso onko ledi himmentynyt riittävästi.
6. Johto taas pois seinästä
7. Ellei ledi ole tarpeeksi himmeä, niin vaihda suurempaan vastukseen ja tarkista taas ledin kirkkaus. Jatka vastuksen kasvattamista kunnes ledin kirkkaus on sopiva. Ellei suurinkaan vastus riitä, niin kytke sarjaan lisää vastuksia. Noilla vastuksilla pystyt säätämään vastusta välillä 0.5-6.5 kohmia 0.5 kohmin välein.
8. Jos käytät useampia vastuksia sarjassa, juota vastukset yhteen peräkkäin mahdollisimman lyhyin välein.
9. Lisää sopivan pituinen kutistesukka toisen johdon päälle odottelemaan.
10. Juota vastussarja johtoon kiinni ja muista pitää kutistesukka riittävän kaukana juotoskohdasta, ettei se kutistu ennen aikojaan. Jos vastuksia on pitkä rivi ja kutistesukka ihan mahdotoman pitkä, niin voit katkaista kutistesukan ja vetää pätkät eri päihin vastussarjaa. Kutistettaessa kutista ensin toinen sukka ja vedä toinen sukka kutistetun päälle noin 1 cm matkalle.
11. Laita kutistesukka vastusten ja juotoskohtien päälle ja kutista se kuumentamalla sitä jollain sopivalla keinolla.
12. Vahvistin vaan kiinni ja johto seinään.

13. Homma meni  perseelleen ja ledi tuikkii edelleen silmään?
Ota vedenpitävä tussi ja tussaa ledi piiloon ainakin kirkkaimmasta kohdasta (the easy way (-; )
25.1.2004 lähtien