Tee-Se-Itse Akustiikan Mittausmikrofoni
Näin Hifi-lehden keskustelupalstalla juttua edullisesta MCE-2000 elektriteettimikrofonista, jonka taajuusvaste pitäisi olla todella suora. Päätin käydä ostamassa mikin, kyhätä sille rungon ja verrata 50 euron kalibroituun mikrofoniin. Tuo MCE-2000 maksoi Radioduossa 6 euroa. Rakentamiseen tarvittavat romut maksoivat noin 2 euroa.

Samassa paikassa, josta ostin kalibroidun mikrofonini, myydään myös MCE-2000 mikrofonia. Kalibroidussa mikissä on yllättäen tuo sama MCE-2000 elektriteettimikrofoni. Laatu ei ole siis esteenä, mutta kalibroinnin puuttuessa ylempien taajuuksien mittaukset voivat olla jossain määrin epätarkkoja.

Kuvassa on muuten esitelty itse tekemäni mikki sekä Saksasta tilattu kalibroitu mikrofoni. Selitän seuraavaksi miten kyhäsin mikrofonin rungon. Rungon rakenne ei ole teknisesti mitenkään tinkimätön. Paremman rungon saa aikaan esim. purkamalla teleskooppimallisen radioantennin ja lykkäämällä mikin sopivan kokoiseen putkeen, jolloin mikin ympärille ei tule yhtään ylimääräistä reunaa. Toisaalta pieni reuna vaikuttaa vain korkeisiin taajuuksiin, joiden mittaus on kalibroinnin puuttuessa valmiiksi vääristynyt. Rungon rakennusohjeita voi etsiä muualta netistä, jos tämä halpisratkaisu ei ole omasta mielestä riittävä.
Etusivulle >>
Ohjeet mittausmikrofonin rakentamiseen
Tähän hommaan en tarvinnut kaupasta kuin tuon ECM-2000 mikrofonin. Kumipidike tuli mukana.
Hommaan tarvitaan lisäksi omasta mielestä sopivan pituinen pätkä alumiiniputkea (halk. 10 mm), naaras RCA-plugi (johtoon asennettava), pätkä RCA-johtoa (2 johdinta+suoja), epoksia ja kutistesukkaa (sisähalk. 10 ja 15 mm).

Homman voi tehdä varmaan 1000 eri tavalla. Itse päädyin tähän rakenteeseen, koska tarvikkeet löytyivät kotoa.
Rakentaminen
Ostoslista
Ajattele tätä selostusta ennemminkin ohjenuorana kuin täsmällisenä ohjeena. Käytössäsi oleva tarvikevalikoima on epäilemättä erilainen kuin minun, mutta vähän mielikuvitusta vaan kehiin, niin hyvä syntyy.
29.1.2004 lähtien
Kuvassa näkyy Cordialin kaapeli, mutta käytinkin paljon ohuempaa kaapelia, jota löytyi nurkista. Cordial on liian paksu tuollaiseen halpaan RCA-liittimeen, joten kannattaa harkita pari kertaa mitä kaapelia ostaa. Metallinen RCA-liitin on vähän kalliimpi, mutta parempi häiriösuojauksen kannalta.
Kuvassa näkyy tuo MCE-2000 mikrofoni. Pieni se on, todella pieni. Mukana tuli tuollainen kuminen pidike.
Leikkasin saksilla kumipidikkeestä korvat pois ja liitin sen alumiiniputken jatkoksi kutistesukalla. Itse asiassa kumipidike oli halkaisijaltaan täysin samanlainen alumiiniputken kanssa ja kutistesukkakin oli sen verran tiukka, ettei sitä tarvinnut edes lämmittää.

Juotin kaapelin RCA-liittimeen kiinni. Tappiin tulee kiinni toinen johdin ja runko-osaan juotetaan toinen johdin ja suojavaippa.

Mikrofonin päästä kuorin aika pitkän pätkän eristettä ja suojavaippaa. Vedä eristettä metallisen suojavaipan jämien päälle, niin että se menee piiloon.

Laita kaapeli putkeen siten, että johdot tulevat ulos mikrofonin kumipidikkeestä.
Toinen mikrofonin navoista on liitetty sen runkoon. Liitä ko. napaan se johto, jonka liitit RCA-liittimen runkoon. RCA-liittimen tappiin juotettu johto juotetaan mikrofonin "kelluvaan" napaan.
Nyt pitäisi painaa mikki kumipidikkeeseen, jolloin RCA-liitin tulee tulos putkesta. Jos olet kuorinyt kaapelin eristettä ja suojavaippaa tarpeeksi, RCA-liitin on helppo tunkea putkeen, jolloin ohuet johdot mikrofonin päässä taittuvat ja menevät pienempää tilaan. Jos et kuorinut kaapelia tarpeeksi olet pulassa.
Liimasin RCA-liittimen runsaalla epoksilla putkeen ja estetiikkasyistä lisäsin sen päälle kutistesukan.

Ja nyt mikki on valmis. Aikaa kannattaa varata noin 30-60 minuuttia omista taidoista riippuen. Helppo homma joka tapauksessa.
Kalibroidun kaupallisen ja itse tehdyn mikrofonin vertailu
Hyviä uutisia !

Vertailin mikrofonien mittaustuloksia kalibroituna ja kalibroimattomana. Itse tehty mikki pärjäsi yllättävän hyvin!

Sijoitin mikronit vuorollaan samaan paikkaan parin millin tarkkuudella. Esivahvistimena toimi molemmissa tapauksissa sama IBF-Akustik MP-1R mikrofoniesivahvistin.

Bassovaste on käytännössä täydellinen. Ainoastaan diskanttimittaus on kelvoton. Tässä mittaustuloksia. Olen vertaillut kaupallista mikkiä ja DIY mikkiä kalibroituna (cal) ja kalibroimattomana. Kalibrointitiedosto oli molemmissa sama.  Klikkaamalla kuvaa pääset pällistelemään isoa tarkkaa kuvaa.  
Eli nyt vaan kipin kapin kauppaan hakemaan mikrofonitarpeita !

Esivahvistimen tarvitset myös, mutta sen voi tosiaan rakentaa helposti. Itse tehty mikkiesivahvistin ei tuota näin hyvää tulosta, mutta takuuvarmasti riittävän hyvää kotimittauksia varten!

Tässä vielä muutama linkki mikkiesivahvistimen rakennusohjeisiin. Linkit kopioin DVDPlzan keskustelupalstalta, joten itsellä ei ole mitään tietoa niiden toimivuudesta.

Mikkiesivahvistin 1
Paljon ohjeita
Kuulemma hyvä mikkiesivahvistin
Mikkiesivahvistin 2

</a>