Akustiikkalevyn lommon ja murkaantuneen reunan korjaus
Lommon korjaus
Etusivulle >>
Pääsi käymään vähän köpelösti, ja hermot menee kun kallis akustiikkalevy meni ihan päreiksi. No ehkäpä levyn saa korjattua...

Ajattelin käyttää samaa metodia kuin levyjen reunauksessakin. Eli kipsiä vaan koloihin, niin hyvä tulee.
Leikkasin lommosta ensin mattopuukolla pullottavat survoutuneet reunat pois
Teippasin lommon reunat siltä varalta, että kipsiä menee vähän muuallekin kuin oikeaan paikkaan (hitto minkä värisiä kuvia...)
Lisäsin lommoon löysää kipsiä ja lotrasin ja hiersin sitä sen verran, että se tarttui kunnolla villaan ja pinnoitteeseen. Laitoin kipsiä sen verran, ettei pinta mene lommolle kipsin kuivuessa ja imeytyessä villaan.
Päätin tehdä tämän kulman korjauksen valamalla. Tähän tarvitaan  alusta, jonka päälle on pingoitettu Elmu-kelmua sekä pari laudan palaa joiten päälle on laitettu teippiä tai muuta vastaavaa muovia, johon kipsi ei ota kiinni.

Leikkasin lommosta pullottavat villat ja poistin kaikki pinnoitteen murut yms. jämät reunoista.
Sekoitin löysän kipsin ja hiersin sitä villaan ja pinnoitteeseen kiinni. Sen jälkeen laitoin laudat kulman ympärille vähän löysästi ja valoin kulmaan kipsiä. Lopuksi työnsin laudat tiukasti reunoja vasten kiinni ja toivoin, että kipsiä oli mennyt joka koloon.
Kun kipsi oli kuivunut sen verran, ettei se ollut enää pehmeää muhjua,  kaavin pinnasta ylimäräisen kipsin varomasti mattopuukon terällä.
Akustiikkalevyn pinta on täynnä pieniä reikiä, joten puhkoin kipsipaikkaukseenkin kasan reikiä. (hitto näitä kuvien värejä)
Ja siinä paikkaukset on valmiina. Ihan hyvät tuli muuten paitsi, että kipsi on hieman sinertävämpi sävyltään, mutta ei sitä normaalisti huomaa ellei ihan läheltä ala tarkastelemaan. Pinnasta tuli siis oikein hyvä ja feikkireiätkin auttavat paikkausten naamioimista mainiosti.
Kulman korjaus
Tuollaiselta kulma näytti valun jälkeen. Onneksi kaikki kolot näyttivät olevan täynnä kipsiä. Kipsi on tässä vaiheessa kovettunut, mutta edelleen pehmeää. Kaavin ja veistin reunat tasaiseksi mattopuukon terän kanssa.
Siinä se kulma on valmiina. Jälki on muuten hyvää, mutta kipsiä olisi pitänyt hiertää hieman enemmän pinnoitteen reunoihin hyvän tartunnan varmistamiseksi. Nythän tuossa näkyy tuollaiset pienet saumat kipsin ja pinnoitteen välillä. No hiustenhalkomistahan tuo on kun saumat eivät näy kuin läheltä katsoessa.
Katso myös akustiikkalevyjen leikkaus, reunojen viimeistely ja helppo seinäkiinnitys
25.1.2004 lähtien