Akustiikkalevyjen leikkaus, reunojen viimeistely ja helppo ja huomaamaton seinäkiinnitys
Moni varmaan tarvitsee kotiteatterissaan muunkin kokoisia akustiikkalevyjä kuin juuri niitä, mitä laatikosta löytyy. Montaa eri kokoakaan ei oikein viitsi ostaa kun laatikot tuppaavat maksamaan noin 100 euroa eikä hyviä levyjä myydä yksittäiskappaleina.
Levyjen leikkaaminen on helppoa, mutta pölisevät rumat reunat pitäisi saada jotenkin peitettyä. Tässä selostuksessa on esitetty hyväksi havaitsemani reunaustapa.
Yksittäisten levyjen seinäkiinnitys kannattaa mielestäni tehdä aina taulunauloilla. Tuolloin kiinnitys on näkymätön eikä jätä seinään muuta kuin pienen reiän. Tällä konstilla akustiikkalevyjä voi kiinnittää myös vuokrakämpän seinään ilman, että seiniä tarvitsee turmella.
Terävä mattoveitsi vaan käteen ja viivainta pitkin viilto levyn päälle ja  sivuille. Kun kova pinta on kunnolla puhki, niin viivaimen voi poistaa ja jatkaa käsivaralla - Veitsi kyllä seuraa viiltoa. Ilman viivainta on helpompaa katsoa, että veitsi kulkee täysin kohtisuorassa levyn pintaan nähden. Kuvasta näkyy kuinka siisti leikkauksesta tulee. Levy on todella tiivistä villaa, joka leikkaantuu repeytymättä.
Levyn leikkaus
Etusivulle >>
Reunan viimeistely
Valkoinen reuna tehdään kipsistä tai kipsipohjaisesta tasoitteesta. Kipsi siksi, että se on jauheena ja siitä voi tehdä löysää työstöä varten. Tärkeää on myös nopea ja tasainen kovettuminen. Värikin sattuu olemaan tasan tarkkaan sama kuin Ecophon Master levyissä. Halvin kipsi lienee paras tähän käyttötarkoitukseen itse käytin jotain Cascon Gipsfilleriä, mutta luulen, että halvempaakin löytyy.

Itse olen tehnyt raunat siten, että alustana on vaahtomuovia, joka on pehmeää ja levyn leikkauksen mahdolliset epätasaisuudet ei haittaa. Uskoisin, että homma toimii vähintään yhtä hyvin kovalla alustalla.
Alustan päällä käytän aina Elmu-tuorekelmua, joka ei tartu lainkaan kipsiin. Kannattaa huolehtia teipin tai nuppineulojen avulla siitä, että kelmu on tasainen eikä ryppyinen niinkuin kuvassa. Rypyt näkyät valmiissa reunassa (mutta sinäkään ei kauas.

Sekoita löysähköä kipsiä purkissa ja levitä se kelmulle. Paksuutta on syytä olla noin 3 mm, jotta kipsi imeytyy hyvin levyn mahdollisesti epätasaiseen reunaan tasaisesti.

Sitten vaan levy tai levyt kipsilätäkköön. Kannattaa kallistella levyjä hieman, että kipsi ottaa hyvin myös reunoihin kiinni. Lopuksi levyt tulee tukea pystyasentoon kuivumisen ajaksi. Tukemisratkaisua on tietysti hyvä pohtia ennen kuin levyt on lätäkössä.
Kun kipsi on kovettunut, viimeisellään reunat. Kipsi kovettuu nopeasti, mutta niin kauan kuin se on märkää, se on haurasta ja helposti työstettävää.
Lätäkön reunat leikataan karkeasti pois mattopuukolla. Ylimääräiset krämmäleet levyn reunasta voidaan poistaa käyttämällä mattopuukon terää siklin tavoin tai vaihtoehtoisesti voi käyttää karkeaa hiomapaperia.
Ja se onkin sitten siinä. Reuna näyttää muuten samalta, mutta se on tasaisempi kuin tehdastekoinen reuna. Eroa ei kuitenkaan näy kuin läheltä katsottaessa. Itse olen laittanut itse tehdyn reunan aina alaspäin tai johonkin suuntaan, josta levyä ei katsota usein.

Tuossa on vielä pari kuvaa valmiista reunasta (levy eri päin kuvissa). Mitäs veikkaat, mikä on itse tehty ja mikä on tehtaan reuna. Ihan jees lopputulos, eikö?
Akustiikkalevyn seinäkiinnitys
Joo, kuten mainitsin, ei yksittäisiä akustiikkalevyjä millään liimoilla, listoilla tai telineillä seinään kannata kiinnittää. Samanlainen kiinnitys kuin tauluilla on kaikkein paras. Tässä yksi versio erittäin toimivasta seinäkiinnityksestä, jossa ei tarvita kuin yksi pieni taulunaula seinälle levyn kiinnittämiseksi. Lisäksi levy tulee siististi ihan seinään kiinni eikä se roiku vinossa tai muutenkaan rumasti irti seinästä.
itseltäni löytyi kaapista tinattua kuparinauhaa, mutta luulen, että sitä ei taida ihan joka kodista löytyä. Suosittelen siis käyttämään ohutta alumiinilevyä tai vaikka jotain muovia. Materiaalilla ei ole mitään väliä kunhan se ei ole repeytyvää. Ohut noin 7*7 cm alumiinilevy lienee paras, mene ja tiedä...

Jos käytätte nauhaa tai vastaavaa, niin kannattaa harkita laittaako nauhan pystysuoraan vai vaakasuoraan kuten olen itse tehnyt. Minulla oli omat syyni tuohon...

Eli levyyn tai tässä tapauksessa metallinauhaan reikä. Akustiikkalevyyn leikataan reiän kohtaan pieni kolo, johon seinän naula menee mukavasti.

Kannattaa mitata akustiikkalevyn keskikohta tarkkaan ja laittaa se kiinnityslevyn reikä juuri eikä melkein siihen keskelle. Jos reikä on paljon tuosta keskikohdasta eli levyn painopisteestä vinossa, niin levyä on vaikea saada roikkumaan seinässä suorassa. Kannattaa mitata reiän sijainti levyn yläreunasta johonkin helppoon tasalukuun ja käyttää sitä kaikissa levyissä. Tämä helpottaa seinäkiinnitystä, jossa levyjen yläreunat ovat samalla korkeudella. Esim. itselläni reinä on kaksi senttiä yläreunasta, jolloin levyn yläreuna tulee naulasta kaksi senttiä ylemmäksi. yksinkertaista.

Kannattaa laittaa kiinnityslevy ensin oikeaan paikkaan ja sitten piirtää lyijykynällä levyyn ääriviivat. Tällöin sijoittaminen liimauksen yhteydessä on helppoa kun oikean paikka on piirretty.

Nauha tai levy kannattaa liimata akustiikkalevyn taakse kontaktiliimalla. Liimaa tulee levittää akustiikkalevyyn oikein reilusti koska huokoinen levy imee liimaa. Liimaa tulee kuitenkin olla levyn pinnalla ohut kerros eikä mitään klimppejä. Metalliin riittää ohut kerros. Liiman tulee ihan tosissaan kuivua noin 10-20 minuuttia ennen kuin liimattavat kappaleet yhdistetään (usko pois). Tässä kohtaa piirretyistä ääriviivoista on apua, sillä kontaktiliimaa käytettäessä kappaleet tarttuvat välittömästi todella tiukkaan ja siirtely ei onnistu.

Levyn päälle kannattaa vetää vielä maalarinteippi tai siihen voi vaikka liimata valkoista paperi, sillä metallista voi irrota mustaa väriä valkoiseen seinään.

Ja se on sitten siinä. Helppoa ja nopeaa.