Tee-Se-Itse Tehokas Diffuusori
QRD eli Quadratic Residue Diffusor on todella tehokas ja siksi hyvin suosittu diffuusori.

Diffuusori on äärimmäisen helppo ja halpa rakentaa itse. Työkaluja ei tarvita juuri lainkaan eikä diffuusorin rakennus voi epäonnistua jos vähänkin keskittyy hommaan. Hintaa kertyy rakennustavasta riippuen noin 20-30 euroa/m2.

Jos rakentaminen ei kiinnosta, niin RPG:n valmistamia diffuusoreita saa Soundatasta. Diffuusoreista löytää runsaasti lisätietoa valmistajan sivuilta.  
Etusivulle >>
Diffuusorin suunnittelu
Ostoslista
Tässä vaiheessa pitäisi tietää ainakin diffuusorin paksuus, korkeus, leveys ja kolojen leveys. Kolojen leveyden perusteella pitäisi osata laskea kuinka monta kolojen väleissä olevaa pystylevyä diffuusoriin menee.
Materiaalivalintakin pitäisi tehdä tässä vaiheessa. Nuo välilevyt kannattaa ehdottomasti tehdä 3 mm paksusta MDF-levystä, mutta mitä kolojen pohjalle laittaa, on kunkin itse päätettävissä. Ainoa vaatimus on oikeastaan ilman läpäisemättömyys. Jotkut käyttävät lankkua, mutta edullisempi, kevyempi ja helpompi vaihtoehto on styroksi, joka toimii kuitenkin yhtä hyvin. Toinen vaihtoehto on laittaa väleihin lautaa tai jotain levyä kolon pohjaksi ja jättää pohjan alapuoli ontoksi. Juuri näin tein tällä kertaa.

Jos diffuusorin peittää kankaalla, styroksi on paras vaihtoehto, kun ei tarvitse välittää ulkonäöstä. Jos diffuusorin jättää paljaaksi tai sen maalaa, niin suosittelen väleihin esim. lastulevyä, MDF-levyä, vaneria tai lautaa.

Itse tilaan materiaalin aina Starkilta, jossa levyn hintaan sisältyy sahaus. Kerran tilasin yhden levyn 64 osaan eivätkä ruikuttaneet yhtään :-)
3.2.2004 lähtien
Olen tehnyt tämän ja parin muun diffuusorin suunnittelua helpottavan Excel-taulukon. Taulukkoon syötetään diffuusorin paksuus ja luku, jonka perusteella diffuusorin kolojen syvyydet lasketaan.

Selitän nyt miten diffusorin laskentakaava menee. Ellei matikka kiinnosta, niin hyppää seuraavaan valkoiseen laatikkoon.

Laskentaan tarvittava muuttuja on alkuluku (p), jonka perusteella diffuusorin kolojen syvyyden lasketaan. (Alkuluku on siis luku, joka on jaollinen ainoastaan itsellään ja ykkösellä.)
Diffuusorin kolojen syvyyksien kaava on yksinkertainen

Syvyys = n^2 josta p:n jakojäännös (n=0,1,2,3... p=1,3,5,7,11,13,17,23,29...)

RPG:n diffuusorit ovat lähinnä alkuluvulla 7 laskettuja. Lasketaas diffuusorin kolojen suhteelliset syvyydet (d) esimerkin vuoksi.

0^2=0  >> 0/7=0 >> d=0
1^2=1 >> 1/7 = 1/7 >> d=1
2*2=4 >> 4/7 = 4/7 >> d=4
3^2=9 >> 9/7 =1+2/7 >> d=2
4^2=16 >> 16/7 = 2+2/7 >> d=2
5^2=25 >> 25/7 = 3+4/7 >> d=4
6^2=36 >> 36/7 = 5+1/7 >> d=1
7^2=48 >> 48/7 = 7+0/7 >> d=0

Jos tästä mennään eteenpäin, niin sama lukujono lähtee toistamaan itseään 0,1,4,2,2,4,1,0,1,4,2,2,4,1,0,1,4,2,2,4,1,0 jne.

Luvut ovat siis suhteellisia syvyyksiä. Jos diffuusorin syvyys on 10 cm, niin kolojen syvyydet ovat 0, 2.5, 10, 5, 5, 10, 2.5, 0, 2.5 cm jne.

Yksinkertaista.
Excel-taulukkoonsyötetään siis kaksi muuttujaa: Alkuluku (usein 7) ja haluttu diffuusorin syvyys. Itse käytin tässä diffuusorissa alkulukua 13, jonka valitsin ihan fiilispohjalta.

Diffuusorin syvyyttä eikä kolojen leveyttä ole määritelty, mutta kolojen suhteelliset syvyydet lasketaan kaavalla. Diffuusorin syvyys määrää kuinka mataliin taajuuksiin diffuusori vaikuttaa ja kolojen leveys määrää, kuinka korkeisiin taajuuksiin diffuusori vaikuttaa. Tai siis suurin piirtein näin.
Aluksi pitää siis tietää kuinka paksu diffuusori saa olla. Mitä paksumpi, sitä parempi. Normaalisti syvyys vaihtelee 10-20 cm välillä. Kolojen leveydet kukin voi päättää itse. Itse tein 4 cm leveät välit ja se onkin ihan hyvä leveys. Syvyydeksi tuli tällä kertaa 8 cm.
Diffuusorin rakentaminen
Kovin kummallisia työkaluja hommaan ei tarvita. Tällä tavalla tehtäessä tarvitaan maalarinteippiä, liimaa, käsikäyttöinen jiirisaha, mittanauha, hiomapaperia ja kynä. Jos välien täytteenä käytetään styroksia, niin jiirisahan tilalle tarvitaan mattopuukko.

Sahasin väleihin tulevien levyjen eli kolojen pohjien alle tukilevyt saman levyisestä materiaalista (näkyvät tuossa etualalla). Korkeudet määritellää excel-taulukon avulla ja pienellä päässälaskulla. Taulukko laskee "styroksin paksuus" sarakkeen. Palikoita ja levyjä käytettäessä palikan korkeus on tuo "styroksin paksuus" - (miinus) kolon pohjaksi tulevan levyn paksuus.

Tarvitseekohan näitä vääntää näin rautalangasta...
Luotetaan siihen, että lukijalle ei ole tehty lobotomiaa ja jatketaan vähän ripeämmällä tahdilla.

Alle alusta ja sitten liimaamaan.
Itse käytin muutamia nurkista löytyneitä lastulevyn paloja tukemassa liimausta. Pystyyn ensin levy, ja sitten kylkeen kiinni tukipalikat, joiden reunoissa on liimaa. Kun tukipalikat ovat paikoillaan niin päälle nostetaan pohjalevy, jonka reunoissa on liimaa. Kylkeen kiinni pystylevy ja pariksi minuutiksi tuo lastulevy pitämään liimattavat levyt puristuksissa. Hetken kuivahtamisen aikana voi vaikka levitellä liimaa seuraavaksi liimattaviin palikoihin ja levyihin.

Styroksia käytettäessä homma on todella helppoa. Styroksi vaan leikataan excel-taulukon määräämiin leveyksiin ja liimataan MDF-levyjen väleihin.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kaikki osa menevät paikoilleen siten, että diffuusorin ylä- ja alareunat ovat täysin tasaisia. Jos pelkää, että ei osaa, niin kannattaa tehdä diffuusorille kehikko hieman järeämmästä materiaalista jo ennen liimailuja.

Kannattaa ehkä liimata koko roska samalla tukevaan aluslevyyn, jolloin diffuusorista tulee todella tukeva. Ilman takalevyäkin pärjäilee ihan mainiosti, ellei diffuusori ole kovin suuri. Erityisesti ylä- ja alapäätyihin liimattavissa olevat levy tukevat koko rakennetta komiasti.
Tuo yllä oleva kuva on diffuusorin takapuoli.

En taida laittaa diffuusoriin takalevyä, mutta ehkä tukin kolot villalla tai vaahtomuovilla. Kaupallisissa versioissa on tälläiset ontot kolot ja takana tukilevy.

Ylä- ja alapäätylevyt taidan laittaa.

Tarkoitus on maalata diffuusori tavallisella seinämaalilla.

Tein diffuusorin lähinnä testausta varten. Kokeilen, miten diffuusori tehoaa ensimmäisiin heijastuksiin verrattuna puolet ohuempaan akustiikkalevyyn. Kerron mittaustuloksista tänne kunhan saan jotain aikaiseksi.
Jos energiaa löytyy enemmän, niin sitten vaan Skylineä rakentamaan :-D