Tee-Se-Itse Laite- / Kaiutintassut
Etusivulle >>
17.10.2004 lähtien
Ajatus
Saattaa kuulostaa absurdilta, mutta kaikennäköisiä kokeiluja tehdessäni olen huomennut, että laitetassuilla voi olla merkittävä vaikutus laitteen tai kaiuttimen soundiin. Laitteesta riippuen se on enemmän tai vähemmän herkkä värähtelyille. Erityisesti cd-soitin tuntuu häiriintyvän värähtelyistä. Vinyylisoitinta en omista, mutta se vasta onkin herkkä värähtelyille ja monet huippusoittimet onkin varustettu mitä eksoottisemmilla värähtelyä vähentävillä systeemeillä.

Olen todennut soundiltaan parhaaksi laitetassuksi Rollerblock tyyppisen tassun, joka muodostuu kovasta sileästä kuulasta (laakerikuula) ja täysin sileästä kupista. Kupin ja pallon säteiden suhde on oleellinen. Kun pallon pistää liikkeelle säteiden suhde määrää pallon vierimistaajuuden, jonka pitää olla luokkaa 2 Hz (kuula kierii kaksi kertaa sekunnissa edestakaisin). Kun tassut on laitteen alla ja laite värähtelee,  liike siirtyy kuulaan, joka vierähtää kupissaan. Värähtelyn korkea taajuus muuttuu kupin ja kuulan ansiosta tuohon 2 Hz tuntumaan, joka on niin pieni, ettei se vaikuta ääneen. On erittäin tärkeää, että kuppi ja kuula ovat täysin sileitä ja mahdollisimman kovia, etteivät ne aiheuta värähtelyjä. Vertikaalisessa suunnassa tassut eristävät värähtelyiltä, mutta horisontaalisessa suunnassa ne johtavat värähtelyjä molempiin suuntiin. Tämä on hyvä, sillä laite itse aiheuttaa myös värähtelyjä, jotka on syytä johtaa pois laitteesta. Elektroniikkalaitteiden tassujen alle olisi hyvä laittaa vielä vaimennus/eristysalusta, joka syö laitteesta pois johdetut värähtelyt ja estää laitetason kautta tulevat värähtelyt.  Tweaker's Asylumilta  ja alkuperäisen valmistajan sivuilta voi etsiä lisää tietoa aiheesta.
Rakentaminen
Itse rakentaminen on helppoa, mutta hommaa varten pitäisi löytää alumiinitölkkejä, joiden kovera pohja on sileä. Lähes kaikissa tölkeissä on sellinen outo kohokuvio, joka tekee tölkistä kelvottoman tähän hommaan. Hommaan sopii noin 1.5 cm halkaisijaltaan oleva laakerikuula. Laakerikuulia saa  laakeriliikkeistä, joita löytyy kyllä yllättävän paljon. Kuulien hinta lienee jotain 50 sentin ja euron välillä (?).
Lisäksi tarvitset mattopuukon terän ja kipsiä. Lisäksi tarvitset työkaluja yms. hienosäätöjen tekemiseen, jotka eivät ole täysin välttämättömiä joskin suositeltavia.
Ensin purkki on leikattava. Ota sopivan paksu levyn pala tai muu vastaava ja paina mattopuukon terää sitä vasten. Toisella kädellä pyöritä tölkkiä terää vasten siten, että purkin kylkeen tulee viilto. Keskity, niin saat yhden tasaisen viillon monen päällekkäisen sijasta. Puhkaisen tölkki ylempää ja nappaa reiän reunasta kiinni pihdeillä. Revi tölkki riekaleiksi kuvan mukaisesti. Alumiini leikkaantuu tarkasti viiltoa pitkin. Jos homma menee vähän reisille epäonnistuneen viillon takia, hienosäätö onnistuu saksilla (jotka eivät tietenkään tykkää alumiinista). Varo ihan tosissaan revittyä alumiinia. Se on älyttömän terävää ja leikkaa syvän haavan ennen kuin huomaatkaan.
Kupit valetaan täyteen kipsiä. Mittaa astiaan vettä kupeilla niin, että vettä on yhtä paljon kuin kupeissa on tilaa. Veteen lisättävä kipsi lisää tilavuutta siten, että kipsiä jää sopivasti vähän yli. Kaada kuppeihin sen verran paljon kipsiä, että kipsiä on reunan yli mutta ei niin paljon että se valuisi.
Päällystä levy Elmu-kelmulla ja pingota se siten, että pinta on täysin tasainen (tämä tulee tehdä tietysti ennen valua). Laske levy varovasti kuppien päälle. Levy painaa ylimääräisen kipsin ulos kupeista ja tekee kipsipohjasta täysin tasaisen.
Kun kipsi on jähmettynyt, ota levy pois päältä ja kaavi yli valuneet kipsi pois esim. puukapulalla. Tee homma varovasti, ettei tölkin reunat lommoonnu. Jos haluat pelata varman päälle, teippaa reunat ennen valua maalarinteipillä. Valumat on sitten helppo poistaa nyppäisemällä teipin pois.
Tassuista tulee tosi siistit kun maalit hioo pois. Kuvassa näkyvä hiomavempain on näppärä tässä hommassa. Tuon hiomapaperilaikan sijasta voi käyttää myös teräsharjalaikkaa, joka saa aikaan parempaa jälkeä, mutta on hitaampi.
Tölkkien pohjat ovat karkeita, joten ne on syytä kiillottaa. Hioin pohjan ensin 1200 hiekkapaperilla (älä käytä karkeampaa) ja kiillotin vielä huopalaikalla ja hiomavahalla. Ja se onkin sitten siinä.

HUOM! Anna kipsin kuivua täysin ennen kuin laitat tassujen päälle painoa. Itse kuivailen noita lämpimän vahvistimen päällä. Ennen kuin kipsi on kuivunut, pehmeä alumiini uppoaa kuopalle jos kuulan päälle laittaa painoa. En kyllä tiedä yhtään kuinka paljon nämä tassut kestävät painoa. Mahdollisesti joku muu täyttömateriaali olisi kipsiä parempi, mutta en ole vielä keksinyt sellaista. Kipsihän kovettuu todella kovaksi kuivuttuaan.
Käytän itse tassuja CD soittimen alla. Kuulien pitää osua täysin tasaiseen pintaan. Jos soittimen alta ei löydy sellaista, niin homma ei toimi. Asennusohjeita löytyy tuolta Symposiumin sivuilta.

Tein jo aikaisemmin Rollerblock kopiot tavallisista t-lusikoista ja kipsistä. Nämä ovat subbaria varten. Omastakin mielestä on täysin järjetön ajatus laittaa kaiuttimen alle tassut, jotka antavat kaiuttimen l lähes vapaasti elementtien liikkuessa. Mutta lukemani mukaan homman pitäisi toimia tajuttoman hyvin.