Pännäri Revenge putkiesivahvistin
Osa 1 - Osien metsästys
Etusivulle >>
5.9.2004 lähtien
Ajatus
Hifi-lehden numerossa 4-5/2003 esiteltiin Mauri Pännärin suunnitteleman linjatasoisen putkiesivahvistimen täsmällinen rakennusohje. Hifi-lehden nettisivuilla Hifi-jatkoissa esiteltiin lisäksi ohjeita peruskytkennän parantamiseen. Heti ensisilmäyksellä tuli sellainen fiilis, että pakkohan tuollainen on rakentaa. Itselläni ei ole juurikaan elektroniikan koulutusta ja kokemusta, joten kynnys lähteä rakentamaan laitetta oli melko korkea. Vuoden päivät hauduttelin ajatusta ja kun pystyin vakuuttamaan itselleni, että onnistun rakentamisessa, projekti lähti käyntiin.

Teen koko projektista selostuksen, mutta en niinkään ohjetta. Hifi-lehdessä esitetty ohje on erinomainen, mutta ehkä tämä aloittelijan antama esimerkki rohkaisee myös muita putkietusesta haaveilevia aloittamaan rakentamisen. Hyvällä tuurilla joku rakentelija saa jotain käyttökelppoisia vinkkejä ja välttää itse kokemani sudenkuopat. Itse aion apinoida koko homman ja luottaa suunnittelijan tekemiin teknisiin ratkaisuihin, joten omat kehitelmät ovat poikkeuksellisen vähissä tässä projektissa.

Kommentteja ja ehdotuksia voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen audiovideo_palaute@hotmail.com . Mieluiten jutut kannattaa kirjoittaa www.hifiharrastajat.org keskustelupalstalle .
Osien metsästystä
Vahvistinputket
Vahvistin on suunniteltu siten, että siinä voi käyttää useita erilaisia vahvistinputkia (ECC82, ECC80, 12AU7, 12BH7 jne.). Haluan laitteesta kutakuinkin parhaan mahdollisen soundin ja Itsellä kun ei ole mitään käsitystä putkien soundeista luotin RPM Developments:n  isännän, Markus Hihnalan suositukseen ja valitsin Philipsin E80CC putket. Rakennusohjeen nettijatkossa todetaan, että näiden putkien käyttö vaatii pieniä muutoksia peruskytkennän komponentteihin. Putken kappalehinta on 68 euroa ja ne ovatkin koko laitteen kalleimmat komponentit. Laitteeseen sopivia mm. 12AU7 ja 12BH7 putkia saa jopa alle 30 eurolla, mutta jos tekee tinkimätöntä laitetta, niin... (RPM Developments putkihinnasto 1 2)
Nättejä ainakin ovat ja piikitkin on kullattu :-)                       
Tasasuuntausputki
Tasasuuntausputkeksi käy EZ90 ja EZ80. EZ80 putkeen käy samanlainen kanta kuin vahvistinputkiin, ja kun ulkonäkökin oli nätti niin valinta oli helppo. Hommasin tasuriputken niinikään RPM Developments:sta (luettelo). Putki maksaa 13 euroa.  


                     
Muuntajat
Ohjeesta selviää, että laitteen käyttöjännitteet luodaan poikkeuksellisella (?) tavalla. Verkkojännite johdetaan 230/12 V muuntajan läpi jolloin toisiosta saadaan tasasuuntaamaton 12 V jännite vahvistinputkien hehkuille ja vastuksilla alennettu 6 V jännite tasasuuntausputkelle. Muuntajan perässä on 230/10 V muuntaja väärinpäin kytkettynä siten, että toisio antaa tyhjäkäynnissä 235 V jännitteen (230/12 >> 10/230 >> jännite laskennallisesti 276 >> en tajua :^o ).

Muuntajat ovat Muuntosähkö Oy - Trafox rengassydänmuuntajia. Ne ovat hyllytavaraa (kannattaa soittaa ja varmistaa) ja hinta on vain noin 15 euroa/kpl.
                     
Kuristin
Virtalähteeseen tarvitaan noin 10 H kuristin. Hommasin kuristimen ohjeiden mukaisesti Radio Duo:sta . Kävikin tuuri, sillä kuristin oli viimeinen hyllyssä ja kuristimia valmistava Suomalainen käämijämestari ei viimeisimmän huhun mukaan enää rakenna komponentteja ainakaan myyntiin. Toivottavasti joku osaa kumota tämän huhun. Vastaavia Bartoluccin kuristimia saa ainakin RPM Developments:sta (luettelo) . Kuristin maksoi muistaakseni noin 25 euroa eli samaa tasoa Bartoluccin kuristimien kanssa.  
                     
Signaalikondensaattorit
Signaalikondensaattorin laatu on ratkaisevassa osassa äänenlaatua tavoiteltaessa sillä signaali johdetaan kondensaattorin läpi päätevahvistimelle. Maailma on pullollaan toinen toistaan parempia audiokondensaattoreita. Mm. Black Gate, Auricap, Hovland Musicap tulevat nyt ensimmäisenä mieleen. Yksi maineikkaimmista kondensaattorivalmistajista on tanskalainen Jensen . Mm. Glim putkivahvistimissa käytetään näitä kondensaattoreita ja Mauri Pännäri käyttää omassa etusessaan Jensenin konkkia, joten valinta lienee perusteltu. Itse valitsin vajaan 24 euroa kappalehinnaltaan olevat alumiinifoliokonkat. RPM:ltä (luettelo) saa myös high end tasoisia Jensenin kupari- ja hopeafoliokondensaattoreita, mutta hinnat ovat moninkertaisia alumiinifoliokondensaattoriin verrattuna.  

Ovat muuten hillittömän kokoisia :^O

Ja huomaatko, että yleensä kondensaattorien päällä on muovikalvo, johon on painettu kondensaattorin tiedot. Jensenin konkka on sen sijaan paljas. Olen kuullut, että audiokäytössä kondensaattorin muovikalvo kannattaa poistaa sillä se heikentää suorituskykyä. Liekö tämä syy Jenseninkin alastomuuteen.

                     
Ensimmäisenä tulee hankkia osat. Koteloa ei kannata rakentaa etukäteen, sillä muuten saattaa tulla ongelmia osien sijoittelun kanssa.

Ei myöskään kannata olettaa, että kaikki tarvikkeet ovat hyllykamaa. Tilaustoimitukset saattavat kestää pitkäänkin, joten maltti on valttia.

Kiitokset Mauri Pännärille siitä, että hän teki vahvistimen ja ohjeen siten, että kaikki osat ovat saatavilla suhteellisen helposti.

Itse hommasin suurimman osan komponenteista RPM Developments:sta joka onkin hyvä liike kaltaiselleni putkitekniikan untuvikolle, sillä kaupan isäntä Markus Hihnala on pitkän linjan putkiharrastaja ja antaa mielellään neuvoja. Asiantuntemuksesta kertoo mm. Glim Audio putkivahvistimet  
jotka ovat Markuksen käsialaa.
Liittimiä yms. tarvikkeita löytää helposti Yleiselektroniikka Oy:stä , josta löytyy myös audiolaitteiden asiantuntemusta kunhan tietää keneltä kysyä.
Radio Duo:sta löytää myös putkia ja tarvikkeita. Sieltäkin löytää helposti alan asiantuntijoita.  
Tampereelta löytyy liike Musiikkitarvike K. Salminen, josta tuntuu löytyvän hyvä valikoima putkia ja tarvikkeita.

Ilmoittamani hinnat ovat listahintoja.


 

                     
Suotokondensaattorit
Virtalähteeseen valitsin saatavuussyistä hieman ohjeesta poikkeavat kondensaattorit. Kahden 150 uF ja yhden 68 uF sijasta otin kolme 100 uF Jensenin konkkaa. Ostin konkat RPM Development:sta ja hinta oli jossain kympin tienoilla/kpl.  


                     
Putken kannat
Myös putken kannat ovat RPM Developments:sta . Koskettimet on hopeoitu ja runko on keraaminen ja ulkonäkö vakuuttava. Kannat maksavat 6.20 euroa/kpl, mutta myös edullisempiakin malleja on tarjolla.  
                     
Valintakytkin
Ostin Elman kiertokytkimen tällä kertaa Bebek:stä . Heillä on erilaisia Elman kietokytkimiä, jotka ovat useinmiten vähän heikossa kunnossa, mutta hinta on vain murto-osan uusien hinnasta. Uusia Elman kytkimiä saa mm. Radio Duo:sta sekä RPM Developments:sta josta voi kysellä myös vähän erikoisempiakin kiertokytkimiä.  
                     
Liittimet
Käytän samoja liittimiä kuin passiivietusessani . Ne on hankittu Biltema:sta eikä hintaa ole kuin vaivaiset 2.90 euroa/ pari. Muut liittimet kuten virtakaapelin IEC-liitin, sulakepesä, kaapelien vedonpoistajat yms. kannattaa hankkia  Yleiselektroniikka Oy:stä.
                     
Kaapelointi
Sisäisessä johdotuksessa käytän todennäköisesti samaa Raydex:n koaksiaalikaapelia kuin  passiivietusessani ja välikaapeleissani. Se maksaa noin 10 euroa/metri. Kaapeli soundaa hyvältä ja se on ohutta ja taipuistaa, joten se on erinomainen sisäisiin johdotuksiin. Mahdollisesti vielä parempi vaihtoehto olisi käyttää kuvassakin näkyvää paksumpaa koaksiaalikaapelia, jonka johdin on hopeoitua solid core kuparia ja vaippa on tinattu. Kaapelin jäykkyys ja eristeen puute toisaalta helpottaa ja toisaalta vaikeuttaa käyttöä.  Kuvassa vasemmalla näkyvä piuha on hopeoitua kuparitankoa. Kaikki em. on hankittu RPM Developments:sta (luettelo).

               
Askelvaimennin
Tilasin tämän 50 kohmin askelvaimentimen Ebay:n kautta. Sen on koonnut Taiwanilainen harrastaja jonka löytää nettihaulla KYC111, joka on kaverin nimimerkki. Vastukset ovat Vishayn edullista mallia. Postituksineen askelvaimentimelle tuli hintaa 50 euroa. Muita vaihtoehtoja olen esitellyt tällä sivulla.