CD-soittimen modailua sivu 2
Etusivulle >>
3.8.2004 lähtien
Ajatus
Osa 2: Analogiseen antoon paremmat DC-blokkauskonkat
Toisessa modauksessa vaihdoin analogialähdön DC-blokkauskonkat (coupling capacitor/cap). Konkkien tehtävänä on estää tasajännitteen pääsy signaalitiellä eteenpäin. Tietyissä laitteistoissa konkat voi poistaa kokonaan, jos muut laitteet sietävät tasajännitettä. Käytännössä joko etusessa tai päätteessä täytyy olla vastaavat dc-blokkauskonkat. Itselläni ei ole kummassakaan, joten konkkien poistaminen ei ole mahdollista. Poistamista harkitsevan täytyy myös huomioida analogialähdön antaman dc-komponentin suuruus (dc offset). Itselläni se oli 3.8 mV eli aika pieni.

                     
Kuvissa näkyy uudet ja alkuperäiset konkat. Alkuperäisessä ratkaisussa oli rinnan kaksi kondensaattoria, joista toinen oli 100 uF 25V Elna Silmic elektrolyyttikonkka (hyvälaatuinen) ja toinen 0.1 uF polyesterikonkka, jonka tarkoitus on parantaa ylimpien taajuuksien ominaisuuksia.

Korvaava merkki on tietysti BlackGate, joka on audiomaailmassa ylistetty ylivoimaiseksi. Ikävä kyllä BlackGate kondensaattorien valmistus ollaan lopettamassa.
Valitsin lopulta kondensaattorien kapasitanssiksi saman kuin alkuperäisessä eli käytin kahta 47 uF konkkaa (NX Hi-Q 6V). Kondensaattorit kytkin ns. Super-E-Caps kytkentään jolloin rinnakkaisten kondensaattorien polariteetit tulevat vastakkain.

Enemmän Super-E-Caps kytkennästä

Tilasin LCAudiosta Tanskasta. Toimittavat normaalista noin 3 päivässä. Hintoihin sisältyy postitus, mikä selittää verraten korkean hintatason. Konkat maksoivat yhteensä 15,60 euroa.                     
Alkuperäisten konkkien irroittaminen oli erittäin vaikeaa, koska konkkien jalat olivat taitettu eikä konkat päässeet putoamaan tinan sulaessa. Piirilevy kärsikin hieman hommasta ja katsoin parhaaksi juottaa uusien konkkien jalat yhteen virtatien varmistamiseksi.
                     
Kannattiko?
Ehdottomasti. Konkat laajensivat ja syvensivät äänikuvaa ja bassotoistoon tuli enemmän bodyä ja syvyyttä. Erinomainen hinta/laatusuhde.

                     
Osa 3: Analogiseen annon vaimennustransistorit pois
Pahamaineisten muting (vaimennus) -transistorien tehtävänä on vaimentaa soittimen ulostulot etenkin kytkettäessä laitteen virtaa päälle tai pois, jolloin cd soitin päästää ikävän signaalin joka kuuluu kaiuttimista poksahduksena. Vaimennus toimii siten, että transistori kytkee analogisen annon signaalin suoraan maahan, jolloin ääni ulostulossa katkeaa. Transistori ei ole kuitenkaan täydellinen eriste ollessaan lepotilassa, vaan se päästää virtaa läpi vähän signaalijännitteestä riippuen. Toisin sanoen esivahvistimen kuorman rinnalle on kytkeytynyt epämääräinen vaihteleva kuorma. On sanomattakin selvää, että tällä on haitallinen vaikutus ääneen. Laadukkaissa laitteissa transistorien sijasta käytetään laadukkaita releitä transistorien paikalla. Transistorit voidaan myös poistaa, mutta tällöin joutuu kärsimään mainitsemastani kaiuttimien poksahtelusta.
                     
Omassa soittimessani transistorit ovat pintaliitoskomponentteja. Niiden poistaminen on suhteellisen vaikeaa, mutta kunhan malttaa olla hosumatta, homma onnistuu kyllä. Kuva on ikävän huonolaatuinen, mutta kai siitä jotain selvää saa. Transistorit ovat paperin päällä. Ne olivat kohdissa Q201 ja Q202. Paperin yläpuolella toisen analogia-annon transistorit näkyvät paikoillaan (101, Q102).

Päivitystä:
Poistin myös 5.1 lähdön etukanavista transistorit, mutta tällä kertaa homma kävi käden käänteessä. Poistin transistorit netistä löytämäni vinkin mukaisesti kahta kolvia käyttäen. Lämmitin kahdella kolvilla kaikkia kolmea juotoskohtaa yhtä aikaa ja työnsin transistorit pois paikoiltaan.                     
Kannattiko?
Seuraavaksi rukkaan soittimen kelloa, jonka parantamisella pitäisi olla radikaali vaikutus äänikuvaan ja bassotoistoon. Kaupalliset kellot maksavat vähintään 200 euroa, joten kai tämäkin värkki on tehtävä itse.
Tilaamani kellomoduuli on rakenteeltaan yksinkertainen, mutta laadukas. Mainitsin tässä aikaisemmin, että moduulia voi käyttää myös järeämmissä kellopiireissä, mutta se olikin osittain väärä käsitys. Järeämpiin kellopiireihin kelpaa yleensä vain pelkkä kristalli. Tässä moduulissa on koko kellopiiri samassa lootassa.  

Olen tehnyt jo muutaman demoregulaattorin kellolle, mutta lopullinen regu on vielä tekemättä. Hiljaa hyvä tulee.
Mitä seuraavaksi?
Ehdottomasti omasta mielestä. Kaiuttimien poksahtelu on toki ärsyttävää, mutta ei kovin voimakasta. Liitän tähän myöhemmin videokuvan, josta saa jonkinasteisen kuvan poksahduksen voimakkuudesta ja bassoelementin liikkeestä,jonka poksahdus saa aikaan.

Soundi muuttui puhtaammaksi ja karheus, jonka aikaisemmin luulin olevan osa äänitteitä kaikkosi. Lisäksi äänessä kuuluu enemmän hiljaisia yksityiskohtia. Erinomainen parannus etenkin kun huomioi, että modaus oli ilmainen.

                     
Tentlabs XO                     
Sivulle 1 >>
Sivulle 3 >>