CD-soittimen modailua sivu 1
Etusivulle >>
3.8.2004 lähtien
Ajatus
Minulla oli aikaisemmin aikomus ostaa uusi cd-soitin, koska tästä vanhasta Sony DVP NS900 dvd/sacd/cd soittimesta ei oikein irronnut riittävän hyvää soundia. CD soitinhan on erittäin tärkeä osa äänentoistoketjua - Vahvistin ja kaiutin toistavat vain sen, mitä CD soitin käskee. Jos äänentoistoketjun ensimmäinen laite tuottaa huonoa ääntä, niin ei jälkimmäiset voi tehdä ääntä paremmaksi. No joka tapauksessa mieleni muuttui. Soittimen värähtelyjen vaimennus sai aikaan jo niin suuren parannuksen soittimen ääneen, että CD soittimen hankinta ei enää tuntunutkaan järkevältä. Kotona kävi kyllä kasa soittimia testissä, mutta ne palasivat takaisin kauppaan ja saavat pysyäkin siellä.

Nyt kun olen ottanut laitteesta kaiken irti, niin seuraava askel on tietysti laitteen parantaminen. Keinoja on monia, mutta valinta ensimmäiseksi modaukseksi oli suhteellisen helppo.

                     
Osa 1: Analogiseen antoon parempi operaatiovahvistin
Jotkut sanovat, että cd soittimet kuulostavat kaikki samalta, mutta tuollaiset höpinät voi jättää omaan arvoonsa. Tottakai cd soittimet kuulostavat erilaiselta. Niissä on lukematon määrä komponentteja, jotka vaikuttavat ääneen. Yksi suurimmista lienee analogisen ulosannon operaatiovahvistin, joka vahvistaa digitaali/analogi muuntimelta saadun signaalin riittävän suureksi esivahvistinta varten.

Kalliinkin cd soittimen operaatiovahvistin saattaa kaivata päivitystä. Tekniikka kehittyy ja markkinoille tulee jatkuvasti uusia ja parempia operaatiovahvistimia. Valitsemani AD8065 pitäisi olla tämän hetken paras operaatiovahvistin tähän hommaan. Lisää tietoja löytyy LC Audion sivuilta, josta itsekin ostin tämän oparin. Hintaa oparilla oli 20 euroa kotiin kuljetettuna. Toimitus tapahtui alle viikossa ja pakkaus oli esimerkillinen. Ei voi muuta kuin lämpimästi suositella ko. putiikkia.

Moduulissa on kaksi oparia, koska AD8065 oparit ovat yksikanavaisia toisin kuin alkuperäinen opari. Lisäksi moduulissa on kaksi Silver Mica kondensaattoria, jotka LC Audion mukaan mahdollistavat yhteensopivuuden mihin tahansa laitteeseen. Moduuleja on olemassa neljä erilaista, joista pitää valita sopiva vanhan oparin mukaan.

Pätevämmät kaverit voivat ostaa jostain AD8065 opareita ja tehdä niille itse tuollaisen sovitusmoduulin. Oparit maksavat ehkä muutaman euron/kpl.
                     
Asennus
Minulla on erittäin vähän kokemusta elektroniikkahommista, joten cd soittimen sisuskaluihin kajoaminen tuntuu todella häijyltä, mutta jännittely osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä homma kävi kuin leikki.

Suurin riski hommassa on tuhota soittimen piirilevy. Piirilevyn johdinfolio saattaa irrota todella helposti kokemattoman käsittelyssä. Niinpä päätin harjoitella hommaa ja juotin kondensaattorin kiinni täplälevyyn ja irroitin sen siitä 9 kertaa reikiä vaihtamatta. Täpläfoliot säilyivät ehjinä, joten uskalsin ryhtyä tositoimiin.

Irroittaminen kävi helposti siten, että asetin kolvin lämpötilan 300 asteeseen ja kuumensin imusukkaan juotosta vasten. Kun juotos suli, se imeytyi siististi imusukkaan ja jalat irtosivat näppärästi.

                     
En juottanut uutta moduulia suoraan paikoilleen vaan asensin sille pidikkeen. Pidike mahdollistaa oparin näppärän ja piirilevyä kuluttamattoman vaihdon ja lisäksi se nosti moduulin tiellä olleiden kondensaattorien yläpuolelle.

Kuvassa pidikkeen vieressä näkyy 5.1 etukaiuttimien lähdön alkuperäinen opari.

                     
Ensin ihmettelin, että miten päin moduuli pitäisi asentaa, mutta sitten huomasin, että moduuliin ja piirilevyyn oli merkitty numerot, jotka tulivat vastakkain. Helppo juttu ja lähes mahdoton mokata.

                     
Kannattiko?
No kyllähän se kannatti. Vähäinenkin sisäänajo on muuttanut uuden oparin soundia. Lopulliset arviot lienee syytä antaa vasta kun opari on ollut käytössä muutamia viikkoja.
Soundi muuttui alkuperäisestä yllättävän paljon. Aluksi tuntui vähän huonolta kun soundi oli räikeä ja ohut. Nuo ikävät piirteet ovat kuitenkin kaikonneet tai ovat kaikkoamassa kun käyttötuntien kertyessä. Positiivisia juttuja ovat olleet tarkkuuden ja dynamiikan lisääntyminen ja nyt alunperin tylsä kone kuulostaa jo aivan erilaiselta. Äänikuva ei yllättäen muuttunut lainkaan, mutta tausta tuntui mustenevan entisestään. Bassotoistoon tuli kaivattua bodyä ja voimaa entisen äärimmäisen kuivan ja kontrolloidun bassotoiston tilalle. Äänen värit tuntuvat muuttuvan entistä luonnollisemmiksi sisäänajon myötä, mutta ero alkuperäiseen on vähäinen.

Homma oli siis helppo ja todella edullinen. Soundi parani ja tuli hyvä fiilis kun sai jotain aikaan. Tästä se modailu alkaa eikä loppua näy :-)

                     
Sivulle 2  >>
Osa 1b: Analogiseen antoon vielä parempi operaatiovahvistin
Elin siinä käsityksessä, että AD8065 on selkeästi paras operaatiovahvistin mitä markkinoilta löytyy. Törmäsin sellaiseen opariin kuin OPA627, jota kokeneet modailijat kehuivat vielä paremmaksi. Pakkohan tuollaista ihmettä on kokeilla!

OPA627 on Burr Brownin valmistama DIP8 kantainen yhden kanavan operaatiovahvistin. Aivan kuten AD8065 tapauksessa, AD627 palikat on yhdistettävä adapterilla, jotta ne saadaan sovitettua alkuperäisen kaksikanavaisen operaatiovahvistimen paikalle.

Tein ensin itse adapterin piirilevystä ja muutamasta DIP8 pidikkeestä. Tuli kuitenkin vähän sellainen fiilis, ettei tekemäni adapteri ollut tarpeeksi "hifiä". Päätin tilata adapterit yhdysvalloista BrownDog nimisestä yrityksestä. Adapterit olivat erttäin kohtuullisesti hinnoiteltuja ja postituskin maksoi vain 6 dollaria. Tilasin samalla adaptereita pintajuotosmallisia operaatiovahvistimia varten. Niitä myytiin vain 5 kpl sarjoissa, joten niitä on nyt enemmän kuin tarpeeksi.

Juotin oparit kiinni ja se olikin sitten siinä.

                     
Kannattiko?
Kyllä. Soundi on selvästi eri sukua AD8065 oparin kanssa. AD627 toistaa musiikkia paremmin ja nyt tuntuu siltä, että AD8065 kuulostaa ehkä hieman tekniseltä. Molemmat ovat erinomaisia ja ne ovat molemmat soittimessani tällä hetkellä (5.1 lähdön etukanavat ja erillinen stereolähtö). Aika näyttää, kumpi miellyttää lopulta enemmän. Voisin kuvitella, että OPA627...          
Sivulle 3  >>